Zsírleszívás

Az ideális testsúly elérése és megtartása sok nő számára jelent nagy kihívást és sokszor évekig tartó sikertelen küzdelmet. Előfordulhat, hogy a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás, az egyénre szabott alakformáló gyakorlatok sem hozzák meg a várt eredményt és bizonyos testtájakról nem sikerül eltüntetni a zsírfelesleget. Alkati adottságtól függően ezek a testtájak általában a csípő, has, derék és a külsőcomb területeit érintik. A karcsúbb megjelenés érdekében a plasztikai sebész hatékonyan segíthet ezen a problémán zsírleszívással, alakformálással.

testszobrászat fogalmát. A különböző testtájakon lerakódott zsírfelesleg eltávolításának, a zsírpárnák csökkentésének leghatékonyabb módszere a zsírleszívás, amellyel azonnali és látványos eredmény érhető el. A zsírtöbblet általában a hasi vagy deréktáji zónákban, illetve a külső- és belsőcomb környékén jelentkezik. A problémás területek között szerepel még a nyak, a hát, illetve a térd, a boka területe is.

A túlsúlyból eredő zsírfelesleg bizony előbb-utóbb nagy hasat, széles derekat és csípőt, tokát, vagy megvastagodott kart, combot, alsó végtagot eredményez. Bizonyára mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy egy jól átgondolt testmozgás és diéta ellenére sem volt képes leadni bizonyos helyekről a zsírfelesleget. Ennek valószínűleg genetikai, vagy hormonális okai lehetnek. Ilyen testrész nőknél általában a csípő, vagy a bricsesz (külsőcomb) területe is. A karcsúbb, esztétikusabb megjelenés érdekében a plasztikai sebész zsírszívással segíthet ezen a problémán. Vannak olyan páciensek is, akiken egyáltalán nincsen súlyfelesleg, tehát normális a testsúlyuk, csak bizonyos testrészükkel nincsenek megelégedve. Ha valaki erős csípőben, vagy aprócska úszógumi van a derekán, azt hatékonyan lehet orvosolni a zsírleszívással. Ezek a többnyire alkati zsírpárnák, melyek sportra, fogyókúrára nem reagálnak. A zsírleszívás tehát egy olyan plasztikai műtét, mely főleg azok számára jó megoldás, akiknek csak itt-ott van néhány felesleges domborulatuk, hiszen ez az eljárás alapvetően alakformálásra alkalmazható. A zsírleszívástól nem változik lényegesen a testsúly,csak a páciens alakja.

A zsírleszívást követően a kezelt területekre nehezebben jön vissza a zsírtöbblet, mivel az adott helyen lévő zsírsejteket eltávolítottuk, a maradék sejtek viszont, ha nehezebben is, de megnövekedhetnek. Az őssejtek jelenléte is hozzájárulhat a hízás esetén a terület nagyobbodásához. Ezért természetesen az általános és nagyfokú elhízástól a zsírszívás nem véd meg!

Jelentkezz most
ingyenes konzultációra!

A zsírleszívás műtét menete:

 1. A zsírszívás előtt több vizsgálat szükséges: labor, EKG, mellkasröntgen.
 2. A zsírleszívást altatásban, ill. kis területen helyi érzéstelenítésben végezzük. A műtét ideje függ a leszívás mennyiségétől és a műtéti területek nagyságától.
 3. A műtéti metszés kicsi, 05-1cm, amely rejtett helyen történik. A műtét során az orvos kis metszést ejt a kívánt területen, majd vácuum segítségével, egy csövön keresztül kiszívja a zsírtöbbletet. Az operáció során a legmodernebb PAL rendszerű un. vibrációs technikával dolgozunk.
 4. A testszobrászathoz hozzátartozik, hogy a kiszívott zsír, más technikával végezve, alkalmas más területek kiemelésére a zsír visszatöltésével. Ilyen lehetőség a ráncfeltöltés, ajaknagyobbítás, egyéb besüppedt területek, vagy a pénisznagyobbítás. Egy beavatkozás alkalmával általában 2-3 liter zsír szívható le anélkül, hogy a páciensnek bent kell maradnia a beavatkozást végző intézményben. Természetesen ennél több zsír is eltávolítható, de akkor hosszabb kezelési idővel kell kalkulálni, mert a műtét utáni ellátás és megfigyelés 1 vagy több napot is igénybe vehet.
 5. A beavatkozás után kompressziós ruha viselése szükséges a műtét utáni bevérzések csökkentése céljából, ill. hogy a bőr szépen rásimulhasson a beavatkozás alapjára.
 6. A varratokat általában egy hét után távolítjuk el.

Milyen vizsgálatok szükségesek a zsírleszívás előtt

Néhány orvosi vizsgálatra szükség van a zsírleszívás előtt. A műtét nagyobb területek esetén altatásban, vagy kis területek esetén helyi érzéstelenítésben történik.

Helyi érzéstelenítésselvégzett műtétnél:

 • Labor vizsgálat

Altatatásban végzett műtétnél:

 • Labor vizsgálat
 • EKG
 • Mellkas röntgen (tüdőszűrés)

További vizsgálatok elvégzésre lehet szükség, ha Ön

 • Részt vett már valamikor plasztikai műtéten
 • Bizonyos betegségek esetén
 • Amennyiben valamilyen betegség miatt gyógyszereket szed

Amennyiben korábban már átesett plasztikai műtéten, akkor szükség lesz a zárójelentésre. Ha Ön valamilyen betegségben szenved és gyógyszeres kezelés alatt áll, kérjük, hozza magával a szükséges dokumentációkat.

A zsírleszívással járó előnyök

 • Formásabb alak

  A zsírleszívás rendkívül hatékony műtéti eljárás a különböző testtájakon lerakódott bőr alatti zsírszövet eltávolítására. A műtét során néhány mm-es metszéseken keresztül a plasztikai sebész speciális fém kanült vezet a bőr alá és a zsírréteget vákuum segítségével eltávolítja. A zsírleszívást követően az alak kecsesebb, formásabb és esztétikusabb lesz.

 • Eltüntethetők a lokális zsírlerakódások

  A zsírleszívás főleg azok számára jelent megoldást, akiknek nincs jelentős súlytöbbletük, de bizonyos testtájakon lokális zsírfelesleg mutatkozik Ezek a többnyire alkati zsírpárnák, melyek sportra, fogyókúrára nehezen vagy egyáltalán nem reagálnak. A zsírleszívással a makacs zsírpárnák is eltüntethetők, hatására karcsúbb lesz a derék, laposabb a has és vékonyabb a comb.

 • Azonnal látható, centikben mérhető eredmény

  A zsírleszívás előnye, hogy már azonnal a műtét után látható az eredménye. A végleges állapot azonban csak pár hónap alatt alakul ki. Egy zsírleszívás alkalmával maximum 1-3 liternek megfelelő zsírt lehet eltávolítani, ezért a testsúly lényegesen nem csökken a beavatkozást követően, az eredménye elsősorban centikben és kontúrban mérhető.

 • Tartós hatás

  A zsírleszívás minden esetben tartós eredményt hoz, mivel a plasztikai sebész a zsírsejtek egy jó részét is eltávolítja az érintett területekről. Ennek köszönhetően a zsírleszívást követően bekövetkezett testsúly gyarapodás során is megmaradnak a kialakított testarányok, a plusz kilók elsősorban más területeken jelentkeznek. Bár a zsírleszívással kezelt területen nehezebben jön vissza a zsírtöbblet, a zsírsejtek között őssejtek is vannak, és a maradék zsírsejtek is képesek növekedésre ezért van esélye a visszahízásnak. A zsírleszívás eredménye tartós, de túlzott kalória-bevitel esetén senkit nem véd meg az elhízástól.

 • Bármelyik testrészen alkalmazható

  A zsírleszívás leggyakrabban alkalmazott területei, amelyek hatékonyan formázhatóak ezzel az eljárással, a has köldök alatti és feletti része, a fenék, a derék, a csípő, a külső és belső comb, a térd és a boka. Zsírleszívást azonban a test bármely részén lehet alkalmazni, akár toka vagy felkar területén is elvégezhető.

 • Apró, szinte láthatatlan műtéti hegek

  A zsírleszívás plasztikai műtét kis metszésekkel jár, melyeket a plasztikai sebész rejtett helyen végez, ahol egyáltalán nem látszik. A zsírleszívást követően mindössze néhány milliméteres, alig látható heg marad a bőrön.

 • Jól kombinálható hasplasztika, vagy combplasztika műtétekkel

  Bizonyos esetben, ha a bőr kötőszövete nem elég feszes, akkor a beavatkozás után a zsírtöbblet eltávolítását követően bőrfelesleg keletkezhet. Ilyen esetben érdemes a zsírleszívást a megereszkedett bőr eltávolításával kombinálni (pl. hasplasztika, combplasztika). A műtét előtti konzultáció során a plasztikai sebész meg tudja állapítani, hogy milyen beavatkozásra van szükség a bőr állapotának figyelembevételével.

 • Jelentősen csökken vagy teljesen eltűnik a narancsbőr

  A zsírleszívás egyik nagy előnye, hogy az oly sok nő számára problémát jelentő narancsbőr a kezelt területen jelentősen csökkenhet, sok esetben teljesen eltűnik a beavatkozás következtében.

A zsírleszívás fajtáji: műtéti típusok

 1. Legmodernebb PAL rendszerű vibrációs technika

  A zsírleszívás plasztikai műtét során a plasztikai sebész kisméretű (0,5-1 cm-es) metszéseket ejt a kívánt területen, majd vácuum segítségével, egy csövön keresztül kiszívja a zsírtöbbletet. A beavatkozás során a plasztikai sebész a PAL rendszerű zsírleszívást a modern un. vibrációs technikával alkalmazza.
 2. Zsírfeltöltéssel kombinált zsírleszívás

  A zsírleszívás során kiszívott zsír más technika alkalmazásával felhasználható arra, hogy egyéb területeket feltöltsünk vele. Saját zsírral történő beavatkozás lehet ajaknagyobbítás, mellnagyobbítás, ráncfeltöltés, illetve férfiak esetében a pénisznagyobbítás.
 3. Helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végzett műtét

  A zsírleszívást általában altatásban végzi a plasztikai sebész, de kisebb területeken helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető a beavatkozás.

Mikor érdemes a zsírleszívás mellett döntenie

 1. Lokális zsírfelesleg

  A zsírleszívás ideális megoldást nyújthat azoknak, akik nem rendelkeznek jelentős súlyfelesleggel, de bizonyos testtájakon lokális zsírfelesleg mutatkozik. Ilyen lehet például a térd, csípő, has, külső comb (bricsesz). Ezek a lokális lerakódások nehezen tüntethetők el, gyakran még a diéta vagy mozgás sem segít. Zsírleszívással ezeket a területeket szépen lehet formázni.
 2. Kisebb mértékű zsírfelesleg

  A kisebb zsírfelesleggel rendelkező páciensek számára segítséget jelenhet az alakformáló beavatkozás, mellyel akár több centiméterrel is csökkenthető a kezelt terület, például a has, fenék, derék vagy comb kerülete. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a zsírleszívás nem egy fogyókúrás módszer. Érdemi testsúly csökkenést nem várhatunk tőle. Lényege az alak formálása, az esztétikusabb testkontúr kialakítása az alkati zsírpárnák eltüntetésével.
 3. Alakformázás

  A zsírleszívás olyan ideális testsúlyú nők számára is megoldást jelenthet, akik csak egészen kis alkati zsírlerakódások okoznak gondot. Zsírleszívással eltüntethető a pici babaháj a hasról, egy kisebb úszógumi a derékról, illetve a fenék és a comb is hatékonyan formázható.

A zsírleszívás lehetséges szövődményei és kockázatai

A zsírleszívás, hasonlóan az egyéb sebészi és plasztikai sebészi beavatkozásokhoz, bizonyos mértékű kockázatokat rejt magában.

Kialakulhatnak a műtét következtében olyan szövődmények, mint utóvérzés, kisebb bevérzések, fertőzés, altatással szembeni túlérzékenység, gyulladás, kóros hegképződés (keloid, hipertrófia, atrofia, heg begyulladása. Ritkán előfordulhatnak bőrérzés problémák, tartós vagy átmeneti érzészavar a kezelt területen, illetve bizonyos esetekben a műtét következtében a bőrfelszín kisebb egyenetlensége tapasztalható.

Várható gyógyulási idő

 • Tompa, vagy égő jellegű fájdalom pár napig

  A zsírleszívás műtét után az esetek legnagyobb többségében nem alakul ki nagyobb mértékű fájdalom, pár napig azonban érezhető némi tompa vagy égő jellegű fájás, melyek hagyományos fájdalomcsillapító tablettával enyhíthetők.

 • 1 napig nem érheti víz a sebet

  A műtéti területet egy napig nem érheti víz, másnap már lehet zuhanyozni. Az operált terület áztatása, 5 percnél tovább vízben tartása egy hónapig tilos.

 • 1- 1,5 hónapig kompressziós ruha viselése szükséges

  A zsírleszívás plasztikai műtét után speciális kompressziós ruhát kell viselni a kezelt területen, mely elősegíti a megfelelő gyógyulást. A kompressziós ruhát legalább két-három hétig éjjel nappal kell hordani, majd további két-három hétig elegendő csak nappal.

Mikortól folytatható a megszokott életmódú

 • 2-3 nap pihenés javasolt

  A zsírleszívás műtét után 2-3 nap otthoni pihenés javasolt. Ez idő alatt tatózkodni kell mindenféle olyan tevékenység végzésétől, mely a kötésbe való beizzadással járna.

 • 1 hét múlva vissza lehet térni a munkába

  A műtét után 1 hét elteltével, már bizonyos foglalkozások esetén visszatérhet a munkába.

 • 1 hónapig tartózkodni kell sportolástól

  A műtétet követő első hónapban a szervezetet óvni kell a nagyobb fizikai terheléstől, és az intenzív sporttól. Kerülendők továbbá az olyan tevékenységek is, melyek az operált területen szélesebb mozdulatokkal járnak.

 • 1-2 hétig nem szabad autót vezetni

  A műtét után 1-2 hétig tilos a járművezetés.

 • 6 hónapig kerülni kell a közvetlen napfényt - a műtéti hegeket nem érheti UV fény

  A hegek megfelelő gyógyulása érdekében a műtét után legalább 6 hónapig nem szabad napozni és a szolárium használata is kerülendő.

A zsírleszívás beavatkozás ára:

Mennyibe kerül a zsírleszívás beavatkozás?
Erre a kérdésre a választ, csakis személyes konzultáció után tudjuk megadni.
Jelentkezzen be konzultációra az űrlap segítségével,kattintson ide!

 

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

Add meg elérhetőségeidet és kollégáink hamarosan keresni fognak telefonon egy ingyenes konzultációs lehetőséggel kapcsolatban!