Szemhéjplasztika

A szem körül megjelenő, és idővel egyre mélyülő ráncok, a szem alatti sötét árkok vagy táskák, illetve a lógó, petyhüdt felső szemhéjak komor, bús tekintetet kölcsönöznek az egész arcnak. Ezek a problémák a szemhéjplasztika segítségével korrigálhatók, melynek következtében újra fiatalos, üde lesz a tekintet, és az arc összességében sokkal fiatalabbnak látszik. Szemhéjplasztikával (alsószemhéj és felsőszemhéj) megszüntethető a felső szemhéj lógása illetve a szem alatti és feletti elődomborodó, duzzadt táskákért felelős zsírtöbblet is eltávolítható.

Az életkor előrehaladtával a szem vékony és érzékeny bőre veszít rugalmasságából, ez a tekintetet fáradttá, a szem kontúrját határozatlanabbá teszi. Először csak az apróbb, felületi szarkalábak jelennek meg, később már a mélyebb rétegekben is kialakul a ráncosodás. A felső szemhéj bőre akár a szempillasorra lóghat, az alsó szemhéj petyhüdt bőre a szemhéj árok elmélyülését, a porcos szemhéj területének elemelkedését is okozhatja.

A faggyúmirigy termelés ezen a területen sokkal kisebb, mint a bőr más képletei esetében, ezért a bőr szárazsága itt erősebben jelentkezhet. De a túlzott napozás, az éjszakai élet, vagy a cigaretta is a hozzásegítheti többek között a szemkörüli részek gyorsabb ütemű öregedését, a kollagén termelésének lassulását. A felelőtlen életmódon, vagy az öröklött, nem túl kedvező, gének okozta problémán azonban a modern plasztikai sebészet már nagyon hatékonyan képes segíteni.

Szemhéjplasztika (alsószemhéj és felsőszemhéj) alkalmával szükség esetén az orvos nem csak a bőrfelesleget távolítja el, hanem a szem alatti és feletti elődomborodó táskákért (táskás szem, puffadt szem, petyhüdt szemhéj vagy karikás szem) felelős zsírtöbbletet is. Miután az alsó szemhéj sötét árkai és karikái felelősek a fáradt, szomorú megjelenésért, a szemhéjplasztika elvégzése után ismét a fiatalos, üde tekintet dominálhat. Ha kizárólag a sötét árok jelent problémát, úgy ezt a plasztikai sebész úgynevezett hámlasztásos eljárással korrigálhatja.

A szemhéjplasztikai műtétet más, arcot fiatalító eljárással mint: ráncfeltö különböző felszívódó anyagokkal, vagy saját zsírral, ajakvastagítás, Botox injekciós kezelés, „Darkula-terápia”, mezoterápia, kémiai hámlasztás, FTC  (Fine Thread Contouring – szál behúzás), vagy esztétikai műtéttel is kombinálhatjuk, többnyire arcplasztikával. A szemhéj helyzetét is befolyásolhatjuk a megfelelő metszéssel és varrással.

Jelentkezz most
ingyenes konzultációra!

A szemhéjplasztika műtét menete:

 1. A szemhéjplasztika előtt laborvizsgálat szükséges.
 2. A műtétet helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végezzük, körülbelül egy-másfél óráig tart.
 3. A műtéti metszés rejtett helyen, a ráncvonalban, ill. alsó szemhéjplasztikánál a pillasor alatt történik, amelyet plasztikai varrattal zárva a heg szinte nem is látszik.
 4. Műtét után a beavatkozás területén duzzanat vagy fájdalom jelentkezhet, amely kamillaborogatással, vagy hagyományos fájdalomcsillapítókkal enyhíthető. Ebben az időszakban a nehezebb fizikai munka, vagy a hajolás kerülendő, de nem szabad napra, szoláriumba, vagy szaunába sem menni.
 5. A varratokat gyógyulástól függően kb. az ötödik-nyolcadik napon távolítjuk el.
 6. A szemhéjplasztika végeredménye tartós, ismétlése több év után újabb heg nélkül lehetséges.

Szükséges orvosi vizsgálatok a szemhéjplasztika előtt

A plasztikai műtétet megelőzően bizonyos orvosi vizsgálatok elvégzésére van szükség. A szemhéjplasztika műtét előtt elegendő egy laborvizsgálat.

 • Laborvizsgálat

További vizsgálatokra lehet szükség, ha Ön:

 •  Korábban volt már valamilyen plasztikai műtéte
 • Bizonyos betegségek esetén
 • Gyógyszeres kezelés esetén

A további vizsgálatok megállapításához kérjük, hozza magával a plasztikai műtét zárójelentését, illetve a betegségével kapcsolatos dokumentációkat.

Mit várhat a szemhéjplasztika műtéttől

 1. Megfiatalodik az arc

  A szemhéjplasztika műtét hatására az arc és a tekintet újra fiatalossá válik, hiszen a beavatkozás megszünteti a szemhéjak bőrének korral bekövetkező meglazulását, a felső szemhéj lógását és az alsó szemhéjon kialakult táskákat. A szemhéjplasztikával rendkívül látványos fiatalodás érhető el. Hatékonyan korrigálható a duzzadt, táskás szem és a szem körül megereszkedett bőr.
 2. Könnyebben sminkelhető arc

  A kor előre haladtával a szem vékony és érzékeny bőre veszít rugalmasságából, ennek hatására tekintetet fáradttá, a szem kontúrját határozatlanabbá válik. A szemhéjplasztika eltünteti a lógó szemhéjat és újra kiemeli a szemet. A szemhéj ráncos, gyűrött bőre kisimul, feszessé válik, mely egyúttal könnyebben sminkelhető is lesz.
 3. Eltűnnek a duzzadt táskák a szemek alól

  Szemhéjplasztikával szépen korrigálható a duzzadt táskás szem és eltüntethetők az alsó szemhéj sötét, karikás árkai is. A plasztikai műtét során a szem körül megereszkedett, petyhüdt bőr eltávolításra kerül, a kitágult tekintet pedig újra fiatalos megjelenést biztosít. Visszatér az arc üde, kedves, bája.
 4. A szemhéjplasztika eredménye azonnal látható

  A szemhéjplasztika előnye, hogy már azonnal a műtét után látható az eredménye, hiszen a bőrfelesleg és a duzzadt zsírtöbblet eltűnik, a végleges állapot azonban csak körülbelül 6 hét múlva alakul ki.
 5. Rejtett, szinte láthatatlan műtéti hegek

  A szemhéjplasztika mindkét típusa (alsó szemhéj, felső szemhéj) rejtett műtéti metszéssel jár, melyet a plasztikai sebész közvetlenül a pillasor alatt vagy felett a szemhéj redőben ejt, így szinte egyáltalán nem látszik.
 6. Jól kombinálható egyéb arcfiatalító eljárásokkal

  Bizonyos esetekben a szemhéjplasztikát érdemes kiegészíteni más arcfiatalító eljárásokkal. A szemhéjplasztika műtét jól kombinálható arcplasztikával, illetve a szemhéjplasztikához választhatók még a ráncfeltöltés különböző változatai, ajaknagyobbítás vagy akár a ráncfelvarrás.
 7. Újabb műtéti heg nélkül ismételhető

  A szemhéjplasztika eredménye tartós, de a kor előrehaladtával előfordulhat, hogy 10-12 éven belül újra megereszkedik a bőr. Ha szükséges ilyenkor újabb műtét végezhető. A műtét ismétlése újabb heg nélkül lehetséges.

A szemhéjplasztika típusai

 1. Alsó szemhéjplasztika

  Az alsó szemhéjplasztika során a plasztikai sebész eltávolítja szemek alatti meglazult, megnyúlt, lógó bőrfelesleget, illetve szükség esetén eltávolítja a szem alatti előredomborodó duzzadt szemért felelős zsírtöbbletet is. A plasztikai sebész a műtéti metszést rejtett helyen, közvetlenül a pillasor alatt ejti.
  A zsír okozta szem alatti árok esetén a szemhéjplasztika jelenti megoldás, ha azonban az alsó szemhéj körüli árok elsősorban bőrelszíneződés miatt látszik jobban, akkor ezen a szemhéjárok feltöltése tud segíteni.
 2. Felső szemhéjplasztika

  A felső szemhéjplasztika során a plasztikai sebész eltávolítja a megereszkedett, petyhüdt bőrfelesleget, megszüntetve a felső szemhéj ráncosságát és a bőr petyhüdt lógását. Az erősebben elődomborodó szemhéj esetén a zsírfelesleg eltávolítása is szükséges. A plasztikai sebész a műtéti metszést rejtett helyen, az áthajlási redőben ejti, a pillasor felett.
 3. Kétoldali, teljes szemhéjplasztika

  A kétoldali (alsószemhéj és felsőszemhéj) szemhéjplasztika során a plasztikai sebész mindkét területen kimetszi a szem körüli lógós, megereszkedett bőrfelesleget, illetve szükség esetén a szem alatti és feletti előredomborodó duzzadt szemért felelős zsírtöbbletet is eltávolítja.

Mikor indokolt a szemhéjplasztika

 1. Lógós, petyhüdt szemhéjak

  Mivel a szem körüli megereszkedett bőr jelentősen öregíthetik az arcot, egy szemhéjplasztika beavatkozásnak komoly fiatalító hatása van. Ahogy a szemhéjakról eltűnik a ráncos, gyűrődött, lógós bőr, a tekintet kinyílik és az arc újra fiatalossá válik.
 2. Puffadt szemek

  Bizonyos esetekben a szemhéjak alatt és felett előredomborodó táskák alakulhatnak. A duzzanatot legtöbbször zsírfelesleg okozza, mely a szemhéjplasztika plasztikai műtét során eltávolítható.
 3. Táskák, sötét karikák a szemek alatt

  Az alsó szemhéjak alatt megjelenő sötét árkok és karikák fáradt, szomorú megjelenést kölcsönöznek tulajdonosának. Ezek az elváltozások megszüntethetők a szemhéjplasztika műtéttel, melynek hatására visszatér az arc fiatalos, üde bája.

A szemhélyplasztika lehetséges szövődményei

plasztikai sebészeti beavatkozások mindene esetben bizonyos mértékű kockázattal járnak, ez alól a szemhéjplasztika sem kivétel.

A szemhéjplasztika műtét következtében kialakulhatnak például kisebb bevérzések, melyek hitelen fellépő feszítő fájdalommal vagy látásélesség romlással járhatnak. Előfordulhat továbbá a kötőhártya begyulladása, mely kamillás borogatásra, szemcseppre gyorsan javul. Egyéb lehetséges szövődmények a fertőzés, altatással szembeni túlérzékenység, hegképződési zavar – keloid, hipertrofiás vagy atrofiás heg, , heg begyulladása, tartósabb könnyezés vagy az ellenkezője a túlzott mértékű szemszárazság.

További kockázat lehet a műtéti heg lassú,esetleg nem elég esztétikus gyógyulása. A heggyógyulás minden esetben egyénileg változó.

A szemhéjplasztika műtét utáni gyógyulás folyamata

 • Enyhe fájdalom pár napig

  A szemhéjplasztika műtét után általáben nem jelentkezik nagyobb fájdalom, néhány napig azonban érezhető egyfajta tompa fájdalom az operált területen. A panaszok hagyományos fájdalomcsillapító tabletta szedésével enyhíthetők. Az első nap célszerű jegelni a műtéti területet.

 • Varratszedésig nem érheti víz a sebet

  A sebet speciális kötéssel (steristripp) leragasztjuk a varratszedésig (5-7 nap), addig a hegeket nem érheti víz.

Mennyi idő múlva térhet vissza az erdeti életvitelhez

 • Néhány napos otthoni pihenés javasolt

  A szemhéjplasztika műtét után 2-3 napig otthoni pihenés javasolt, lehetőség szerint ágynyugalomban. Ebben az időszakban kissé megemelt felsőtesttel, több párnával aládúcolva kell feküdni és aludni. Kerülni kell az olyan tevékenységeket is, mely a szemeket megterhelnék. ALternatív megoldás lehet ebben az időszakban a televízió és olvasás helyett a zene illetve rádióhallgatás.

 • 1-2 hét múlva vissza lehet térni a munkába

  A műtét után akár már egyetlen hét elteltével foglalkozástól függően lehetősége van arra, hogy visszatérjen a munkába, és a megszokott életvitel is folytatható. Kerülni kell azonban a vérnyomás emelkedéssel, vagy a fej vérbőségével járó tevékenységeket, nem szabad hajolgatni vagy nehezebb súlyt emelni, cipekedni, illetve kerülni kell a csípős, fűszeres étel fogyasztását is.

 • 3-4 hétig kerülendő bármilyen sport tevékenység

  A műtétet követő három-négy hétben a szervezetet óvni kell a nagyobb fizikai terheléstől, és az intenzív sporttól. Kerülendők továbbá az olyan tevékenységek is, melyek az operált területen intenzív igénybevételével járnak.

 • 2 hétig nem szabad sminkelni a szemeket

  A szemhéjplasztika műtét után legalább 2 hétig nem ajánlott az operált terület sminkelése, kerülendő mindenféle szemfesték és szempillaspirál használata.

 • A gépjárművezetés 1 hétig kerülendő

  A műtét után 1 hétig tilos az autóvezetés.

 • A műtéti hegeket 6 hónapig nem érheti UV fény (nap, szolárium)

  A hegek megfelelő gyógyulása érdekében legalább 6 hónapig nem érheti közvetlen napfény a hegeket. Ez idő alatt kerülni kell a napozást és a szolárium használatát is.

A szemhéjplasztika műtét ára:

Mennyibe kerül a  A szemhéjplasztika műtét?
Erre a kérdésre a választ, csakis személyes konzultáció után tudjuk megadni.
Jelentkezzen be konzultációra az űrlap segítségével,kattintson ide!

 

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

Add meg elérhetőségeidet és kollégáink hamarosan keresni fognak telefonon egy ingyenes konzultációs lehetőséggel kapcsolatban!