Mellplasztika: Mellfelvarrás (Mastopexia)

A nagyobb méretű mellek idővel szinte elkerülhetetlenül megereszkednek, lógóssá válnak, elvesztik kerek alakjukat és tartásukat. A szülés és szoptatás, egy intenzív fogyókúra szintén a keblek megereszkedését eredményezheti. Ennek oka elsősorban a bőr meglazulása, a mirigyállomány, a zsír csökkenése. A mellfelvarrás műtétnek köszönhetően a lógós, megereszkedett mellek újra teltek és feszesek lesznek, és a mellkasnál kialakult „lapos” dekoltázs is megszűnik, ahogy a mellek újra a megfelelő magasságba kerülnek. Igény esetén implantátum beültetésével egyúttal a méret is megnövelhető.

Általában szülés és szoptatás után sok nőnek megereszkedik a keble. Egy-egy drasztikusabb fogyókúra is sajnos a női domborulatokon látszódik meg először, amikor is a mell laza, lógó állapotot vesz fel, rosszabb esetben striák kíséretében. Ekkor már a kosaras melltartó sem garantálja a vonzó külsőt, a fitt megjelenést.

Sőt, a sokak által megoldásnak hitt mellizom-torna sem segít a folyamat lassításában, mivel nem a mellizom, hanem az a fölött lévő mirigyállomány és kötőszövet lazulása játszik szerepet a kebel megereszkedésében. De a mell alakjának, a bőr kötőszövetének nagymértékű lazulását nem csak a kedvezőtlen mechanikus hatások idézhetik elő, hanem hormonális okok és a mirigyállomány sorvadása is. A lógó, alakját vesztett mell felvarrásával azonban a mai modern plasztikai sebészet már tud mit kezdeni: képes visszaállítani a mell korábbi fiatalos, feszesebb formáját. Ekkor a plasztikai sebész a megnyúlt bőrfelesleget eltávolítva, különböző metszésekkel alakítja ki a kívánt méretet, és formálja meg a mell végleges alakját. A mellfelvarrással történő korrekciós esztétikai műtét azonban segítség lehet az úgynevezett csőmell, vagy tubuláris mell esetében is. Az aszimmetrikus, vagy eltérő méretű mellek is szépen alakíthatók plasztikai műtéttel. Ilyenkor lehetőség van a nagyobb méretű mell kisebbítésére, ill. a kisebbiknek a nagyobbítására szilikon implantátum segítségével.

Az orvos nem csak a mell formáját és méretét, hanem a bimbóudvar nagyságát is meg tudja változtatni, a mellbimbó kisebbítését, vagy a befordult mellbimbó korrekcióját is javasolhatja. A mirigyállomány csökkentésével járó mellplasztika a redukciós emlőplasztika, ugyanakkor a mell nagyobbítására implantátum behelyezésével van lehetőség.

Jelentkezz most
ingyenes konzultációra!

A mellfelvarrás műtét menete:

 1. A mellfelvarrás előtt kivizsgálás (labor, EKG, mellkas rtg. mammográfia vagy 40 éves kor alatt mell ultrahang vizsg.) szükséges.
 2. A műtétet altatásban végezzük, és másnap engedjük el a pácienst.
 3. A műtét lényege a megnyúlt bőr eltávolítása, a mirigyállomány megemelése oly módon, hogy a bimbóudvar körbevágásával és a fordított T-vonalban történő rejtett metszéssel a lehető legoptimálisabb mellformát alakítsuk ki páciensünk alkatának és személyiségének megfelelően. A bimbóudvar körüli metszés mindig szükséges, időnként nem is kell más kiegészítés. Máskor egy lefelé irányuló metszéssel kel kiegészíteni – ez a vertikális mellplasztika. A műtéti vágás rejtett helyen, az áthajlási redőben történik, ezért nem feltűnő, egy bikini felső is teljesen takarja.
 4. A bőrmetszést plasztikai varrattal zárjuk. A sebgyógyulás egyedi, többnyire nem feltűnő vonalas heggel gyógyul.
 5. A műtét után kompressziós melltartót kell viselni. A végeredmény, az emlő végleges formája csak hónapokkal a műtét után alakul ki.

Mellplasztika: Vizsgálatok és teendők a mellfelvarrás előtt

A mellfelvarrás plasztikai műtét előtt néhány orvosi vizsgálatot kell elvégezni. A beavatkozást megelőző vizsgálatok magában foglalnak egy laborvizsgálatot, EKG-t, mellkasröntgent, mammográfia vizsgálat is kötelező. (A 40. életévét be nem töltött páciensek esetében mammográfia helyett elegendő a mell ultrahang vizsgálat.)

40 éves kor alatt:

 • EKG
 • Mellkasröntgen
 • Labor
 • Mell ultrahang vagy mammográfia

40 éves kor felett:

 • EKG
 • Mellkasröntgen
 • Labor
 • Mammográfia

További vizsgálatokra lehet szükség, ha Ön

 • Korábban volt már bármilyen plasztikai műtéte
 • Valamilyen tartósan fennálló betegség miatt gyógyszereket szed

Ha volt már korábban mellplasztika műtéte, akkor a műtétre vonatkozó zárójelentésekre szükség lesz, illetve, hozza magával a betegségére vonatkozó dokumentációkat!

Mellplasztika: A mellfelvarrás legfontosabb előnyei

 • Lógós, megereszkedett mellek helyett telt és feszes keblek

  A mellfelvarrás plasztikai műtétnek köszönhetően a lógós, megereszkedett mellek újra teltek és feszesek lesznek, azáltal, hogy a beavatkozás során a megnyúlt bőr eltávolításra kerül, illetve a mirigyállományt rögzítjük az eredeti helyükön. A mellkasnál kialakult „lapos” dekoltázs is megszűnik, ahogy a mellek újra a megfelelő magasságba kerülnek.

 • Jól kombinálható mellnagyobbítással

  Amennyiben a mellek mérete és formája még tartja magát, csupán kissé megereszkedtek, akkor elegendő lehet a mellfelvarrás ahhoz, hogy visszaálljon az eredeti állapot. Sok esetben azonban a mell a megereszkedéssel együtt jár a mellek „elfogyása” is, azaz a megereszkedéssel együtt veszítenek teltségükből is.
  Ebben az esetben a kombinált plasztikai műtét jelenthet megoldást. A mellnagyobbítással kombinált mellfelvarrás plasztikai műtét során egyszerre elvégezhető a megnyúlt bőr eltávolítása, illetve a mellimplantátum behelyezése. A mellek ezáltal nem csak visszakerülnek az eredeti magasságba, hanem teltebbek és feszesebbek is lesznek.

 • Optimális mellforma kialakítása

  A mellfelvarrás a mellek formázására is alkalmazható, abban az esetben, ha valaki a melleinek formájával nincsen megelégedve. Eltérő mértékű megereszkedés esetén az aszimmetria is korrigálható, illetve igény esetén mellimplantátum beültetésével egyúttal a méret is megnövelhető.

 • Esztétikusabb (kisebb) mellbimbóudvar

  A nagyobb méretű, megereszkedett mellek esetén gyakori panasz a túl nagy mellbimbó udvar, ami esztétikai problémát jelenthet a páciensek számára. A mellfelvarrás plasztikai műtét alatt lehetőség van a mellbimbó udvar, illetve a mellbimbók kicsinyítésére is.

 • A mellfelvarrás többször ismételhető új heg nélkül

  A vékony kötőszövettel rendelkező páciensek, illetve a nagyobb méretű mellekkel rendelkező nők esetében előfordulhat, hogy pár év elteltével újra megnyúlik, meglazul a bőr kötőszövete és ismételten megereszkednek a mellek. A mellfelvarrás többször ismételhető, nem keletkezik máshol újabb heg.

 • Megszűnik a mell alatti gombásodás

  Gyakori panasz a megereszkedett mellű nőknél, hogy a mell alatti rész begombásodik. Az eredeti helyükre visszaemelt mellek esetén ez a kellemetlen panasz is elmúlik.

Mellplasztika: A mellfelvarrás műtét típusai

 1. Műtéti heg a bimbóudvar körül

  Bizonyos esetben, általában kisebb mértékű beavatkozásoknál igénylő mellfelvarrás esetén elegendő a bimbóudvar körüli metszés alkalmazása, így a műtéti heg csupán a bimbóudvar szélén látható körkörösen.
 2. Vertikális mellfelvarrás

  Az úgy nevezett vertikális mellfelvarrás esetén a mellbimbóudvar körüli heghez egy függőleges heg is csatlakozik. A vertikális heg a mell közepén vezet le a mell alatti áthajlási redőhöz.
 3. „Fordított T” eljárás

  A leggyakrabban alkalmazott eljárás az úgynevezett „fordított T” típusú mellfelvarrás. Ennél a megoldásnál a mellbimbóudvar körüli és a hozzá kapcsolódó vertikális heghez egy haránt irányú heg is kapcsolódik, ami az áthajlási redőbe kerül. Ezek a hegek azonban vékonyak és rejtett helyen vannak.
 4. Mellfelvarrás zsírtöltéssel

  Egy új eljárásnak köszönhetően a mell felső állományában keletkező hiány feltöltése mellimplantátum behelyezése helyett saját zsírfeltöltéssel is megoldható.
  A mellek formázásának tartósabb eredménye érdekében a mellfelvarrás során a mell felső pólusainak a kitöltése saját zsírral történik, illetve az ödéma megszűntével a felső pólusok domborúságának csökkentése céljából szintén saját zsírt töltünk. Kockázata, hogy a betöltött zsír egy része vagy akár a teljes mennyisége is felszívódhat. Előnye, hogy nem kerül idegen anyag (implantátum) a testbe.

Mellplasztika: Kinek javasolt a mellfelvarrás

 1. Szép formájú, de kissé megereszkedett mellek

  Amikor a mell még tartja a szép formáját és teltségét, csupán kissé megereszkedett, megoldást nyújthat a mellfelvarrás plasztikai műtét, mellyel újra visszaállíthatók a mellek az eredeti helyükre. A dekoltázs újra telt és dús lesz.
 2. Tartásukat elvesztett, lógós mellek

  A nagyobb tömegű mellek idővel szinte elkerülhetetlenül megereszkednek. Ennek oka elsősorban a bőr kötőszöveti meglazulása. A lógósság késleltetést esetleg a melltartó rendszeres viselése késleltetheti. A mellfelvarrás során megemelkednek a mellek, és újra szép tartást kapnak.
 3. Fogyás vagy szoptatás utáni mell „elfogyás” esetén

  A mellek megereszkedését gyakran okozza a szülés, mivel a terhesség alatt a bőr megnyúlik, és ennek következtében elvékonyodhat. Ehhez társulhat még a szoptatás után a mirigyállomány visszafejlődése, csökkenése. A mellek nemcsak lógóssá válnak, hanem elvesztik kerek alakjukat és tartásukat. A gyors, drasztikus fogyás úgyszintén hasonló alaki elváltozásokat okozhat. Ebben az esetben javasolt a mellfelvarrás a mellek visszaemelésére, és az implantátum beültetés vagy a saját zsírral történő feltöltés a hiány kipótlására.
 4. Aszimmetria korrekció

  A mellek bizonyos esetben eltérő mértékben válnak lógóssá. Ezek az eltérések asszimetria korrekcióval csökkenthetők.
 5. Csőmell esetén

  A mellfelvarrás plasztikai műtéttel a csőmell (tubuláris) is átformázható kerekebb formájúra, illetve a mérete, magassága és a nagy bimbó udvar mérete is beállítható.

Mellplasztika: A mellfelvarrás lehetséges kockázatai és szövődményei

A sebészeti beavatkozások mindig bizonyos kockázatokkal, szövődményekkel járhatnak, ez a mellfelvarrás plasztikai műtétre is igaz.

A mellfelvarrás esetén előfordulhat utóvérzés, gyulladás a sebfelszíneken vagy a mélyebb szövetekben, fonal körüli gyulladás, savógyülem, fertőzés, a vérellátás romlása esetén szövetkárosodás. Ezek a szövődmények elhúzódóbb gyógyulást, több utókezelést eredményezhetnek, ritkán újabb műtétet is szükségessé tehetnek.

Előfordulhat továbbá, hogy a mellfelvarrás plasztikai műtét következtében átmenetileg vagy tartósan megváltozik mellbimbó érzékenysége, a műtéti területen futó idegszálak meghúzódása, sérülése következtében, illetve a mell bármelyik területén érzészavar, érzéskiesés is kialakulhat. Ez az átmeneti érzékzavar általában pár hét alatt elmúlik, néhány esetben azonban akár néhány hónapig, vagy 1-2 évig is eltarthat a regenerálódási folyamat.

További kockázat lehet a műtéti heg lassú és/vagy nem esztétikus gyógyulása. A műtéti heg minden esetben látható, ½-1 év alatt alakul vékony vonallá, az eredmény azonban a leggondosabb technikával végzett plasztikai varrat mellett is egyénileg változó.

Mellplasztika: Műtét utáni várható gyógyulási idő

 • Feszítő jellegű fájdalom pár napig

  A mellfelvarrás plasztikai műtét utáni 3-4 napban feszítő jelegű tompa fájdalommal kell számolni, mely fokozatosan csökken. Az esetek nagy többségében nagy fájdalom nem alakul ki, az érzékenység megszűnése azonban több hónapot is igénybe vehet.

 • 2-3 napig nem érheti víz a sebet

  A műtéti területet két-három napig nem érheti víz, utána lehet, sőt kell is zuhanyozni. A mellek áztatása, 5 percnél tovább vízben tartása minimum egy hónapig tilos. A rövid zuhanyzást követően a melleket óvatosan törölközővel lehet csak megtörölni, a műtéti területeket nem szabad dörzsölni.

 • 6 hétig sportmelltartó viselése szükséges

  A műtét után kb. 6 hétig kompressziós ruha, sportmelltartó viselése szükséges. A tartósabb eredmény érdekében melltartó folyamatos viselése ajánlott.

Mellplasztika: Mikor térhet vissza a megszokott életvitelhez

 • 3-5 napig otthoni pihenés javasolt

  A mellfelvarrás műtéten átesett páciensek számára pár nap (3-5) otthoni pihenés indokolt.

 • 1 hét múlva vissza lehet térni a munkába

  A műtét után 1 hét elteltével már vissza lehet térni a munkába, és folytatható a megszokott életvitel.

 • 4 hétig nem szabad sportolni

  A szervezetet legalább 4 hétig óvni kell a nagyobb fizikai terheléstől, ez idő alatt a sport tevékenységtől is tartózkodni kell, továbbá a hason fekvés sem ajánlott. Az elkövetkező néhány hónapban nem javasolt még a széles karmozdulatokkal járó sporttevékenység (pl. úszás, tenisz), illetve kerülendő a nagyobb rázkódással járó sportok (tánc, aerobik, futás, biciklizés) végzése sem.

 • A műtétet követő 1 hétben nem szabad autót vezetni

  A műtét után egy hétig tilos a járművezetés.

 • A műtéti hegeket 6 hónapig nem érheti UV fény

  A hegek megfelelő gyógyulása érdekében a műtét utáni időszakban kerülni kell a közvetlen napfényt. A hegeket legalább 6 hónapig egyáltalán nem érheti UV fény. Ez azt jelenti, hogy sem a napozás, sem a szolárium nem megengedett.

A Mellfelvarrás műtét ára:

Mennyibe kerül a Mellfelvarrás műtét?
Erre a kérdésre a választ, csakis személyes konzultáció után tudjuk megadni.
Jelentkezzen be konzultációra az űrlap segítségével,kattintson ide!

 

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

Add meg elérhetőségeidet és kollégáink hamarosan keresni fognak telefonon egy ingyenes konzultációs lehetőséggel kapcsolatban!