Hasplasztika

A bőr feszessége és rugalmassága egyéni adottság. Van, aki egy erőteljesebb fogyás vagy a szülést követően nem tudja visszanyerni eredeti alakját, bőre nem tud visszahúzódni megfelelően, és ennek következtében a bőr megereszkedik. A bőr az idő múlásával is veszíthet rugalmasságából, melynek hatására kialakulhat egy petyhüdt, lógó has, illetve nagyobb bőrlógás esetén az úgynevezett kötényhas. A hasplasztika műtét visszaállítja a hasfal bőrének feszességét a lógó bőrfelesleg és ezzel együtt a bőr alatti zsír eltávolításával.

A terhesség alatt a has bőre alkattól függően megnyúlhat, amely szülés után a has megereszkedett tónusát idézheti elő. Egy drasztikus fogyókúra, fogyás után is bőrfelesleg maradhat, az egyébként lefogyasztott hasfalon. Ilyenkor ugyanis a hasban is elváltozások mennek végbe: a hasfal elődomborodása is csökken, mert a hason belüli zsírszövet is csökken, a hasfal izomzata lazábbá válik. A bőr megereszkedik, így a korábbi alak formáját veszti. A hasizmok még a terhesség idején, ill. még amikor nagy volt a has, esetleg széthúzódtak egymástól (Rectus diastasis), ez is korrigálható a hasplasztika során.

A mai modern orvoslásban a plasztikai sebész már célzottan tudja kezelni ezeket a problémákat. A megereszkedett, úgynevezett kötényhas is szépen alakítható, csakúgy, mint az esetleges zsírfelhalmozódások. Szélsőséges esetben a nagyra nőtt, megereszkedett bőr a combra fekszik, ami az összefekvő területek izzadását, gombásodás gyulladását is okozhatja. A nagy súly miatt háti fájdalmat is előidézhet. A műtét során az orvos a megereszkedett, laza hasfali bőrt az alatta elhelyezkedő zsírral együtt távolítja el, amely a hasfal bőrének feszességét állítja vissza. A műtét önmagában nem fogyókúra, nem tud lapos hasat produkálni, csak a bőrfölösleget lehet eltávolítani, és a szétvált hasizmokat lehet összehúzni.

Jelentkezz most
ingyenes konzultációra!

A hasplasztika műtét menete:

 1. A műtét előtt kivizsgálás (laborvizsgálatok, EKG, mellkasröntgen) szükséges.
 2. A plasztikai műtétet altatásban végezzük, amely körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, és általában másnap engedjük el a pácienst.
 3. műtéti metszés rejtett helyen történik, egy hosszú ívelt vonal formájában az alhas területén, lehetőleg a bikini vonalában, figyelembe véve páciensünk alsóneműjének fazonját, szabását. A bőrt és az alatta levő zsírt felemeljük, és a fölösleget kivágva a feszes hasfali bőrt visszavarrjuk. A köldököt körbemetszve a régi helyére illesztjük vissza. A hasplasztika műtétével a terhességi, fogyási csíkok, a striák egy része, jó esetben akár az egész elváltozás is megszűntethető.
 4. A hasplasztikát minden esetben altatásban végezzük, amely körülbelül 2-3 órát vesz igénybe.
 5. Plasztikai műtét után általában 1 éjszakát kell az operáló intézetben töltenie a páciensnek, további 4-6 hétig pedig célszerű egy speciális haskötőt is hordania.
 6. A végeredmény azonnal látható, de a végleges forma csak hónapokkal a műtét után alakul ki, amely utáni heg a kétrészes fürdőruhából éppúgy nem látszik ki, mint a bikiniből. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a plasztikai sebészeti műtéttől számított fél évig ne érje se napfény se szolárium fénye a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg deformálódásával járhat.

Milyen vizsgálatokra van szükség a hasplasztika műtét előtt:

A hasplaszika műtét előtt minden esetben szükséges néhány orvosi vizsgálat elvégzése. A beavatkozást megelőző vizsgálatok magában foglalnak egy laborvizsgálatot, EKG-t, mellkasröntgent és egy tüdőszűrést.

 • Labor vizsgálat
 • EKG
 • Mellkasröntgen
 • Tüdőszűrés 

További vizsgálatokra lehet szükség, ha Ön

 • Részt vett már korábban plasztikai sebészeti beavatkozáson
 • Valamilyen betegségben szenved
 • Rendszeresen szed valamilyen gyógyszert

Amennyiben korábban volt plasztikai műtétje, kérjük, hozza magával a műtétre vonatkozó zárójelentéseket, illetve, ha betegség miatt jelenleg is kezelés alatt áll, hozza magával a dokumentációkat. A plasztikai sebész ezek alapján tudja megállapítani, hogy milyen további vizsgálatokra van még szükség.

A hasplasztika műtét előnyei:

 • A petyhüdt, lógós has újra lapos és feszes lesz

  A feszes bőr idővel meglazulhat, ennek hatására a bőr megereszkedik, és a korábbi alak formáját veszti. Alkattól függően a hasfal területén kisebb nagyobb megereszkedés alakulhat ki. Ebben az esetben a hasplasztika műtét a hasfal bőrének feszességét állítja vissza a laza, megnyúlt bőr eltávolításával.

 • A kötényhas is szépen alakítható

  A hasplasztika műtéttel a nagyobb mértékű megereszkedés, az úgynevezett kötényhas is szépen alakítható. A műtét során a plasztikai sebész a megereszkedett, fölösleges hasfali bőrt az alatta elhelyezkedő zsírral együtt távolítja el, amely a hasfal esztétikusabb látványát eredményezi.

 • A terhesség vagy fogyás következtében megnyúlt bőr újra feszes lesz

  A terhesség alatt a has bőre nagymértékben megnyúlik, amely a szülést követően bizonyos esetekben nem tud visszahúzódni az eredeti állapotba. Egy nagyobb mértékű fogyás után szintén előfordulhat, hogy a kitágult megnyúlt bőr laza, lógós állapotot vesz fel. A hasplasztika műtéttel bőr eredeti, feszes állapota visszaállítható.

 • Eltűntethetők a fogyási vagy terhességi csíkok (striák)

  Sok nő számára okoz esztétikai problémát, ha szülés után, vagy fogyókúra következtében terhességi, vagy fogyási csíkok (striák) jelennek meg a hasfalon. A műtéttel ez a kellemetlen panasz is orvosolható. A striák egy része eltűnik, jó esetben akár az egész elváltozás is megszüntethető.

 • Hasizom korrekció

  A terhesség idején, amikor megnő a has, előfordulhat, hogy a hasizmok széthúzódnak egymástól (Rectus diastasis). Hasplasztikával ez a probléma is korrigálható, a szétvált hasizmokat össze lehet húzni.

 • Egészségügyi problémák megszűnnek

  A megereszkedett, lógós has olyan problémákat is előidézhet, mint bőr alatti területek begombásodása. A műtét után ez a panasz is megszűnik, ahogy a megereszkedett bőr eltávolításra kerül.

A hasplasztika műtét típusai:

 1. Mi​ni hasplasztika

  Kisebb mértékű megereszkedés esetén lehetőség van az úgynevezett mini haplasztikára, mely az eredeti műtéthez képest egy kisebb beavatkozás. A mini hasplasztika műtét során csak a köldök alatti terület megfeszítése történik.
 2. Normál hasplasztika

  A hasplasztika plasztikai műtét során a lógó bőrfelesleg és ezzel együtt a bőr alatti zsír kerül eltávolításra. Legtöbbször a köldök áthelyezése is szükséges, ami a köldök körül egy újabb heget okoz. A műtéti metszés rejtett helyen történik, a bikini vonalban az alhas területén. Császármetszéssel történt szülés esetén a műtéti metszés a császármetszés vonalában történik, így nem keletkezik két heg a hasfalon.
 3. Zsírleszívással kombinált hasplasztika

  Jelentősebb zsírlerakódások esetén a műtét előtt fogyókúrát javasolunk a pácienseknek, mert ezzel javítható a műtét eredményessége. A has területén lévő zsírtöbblet azonban bizonyos esetekben a hasplasztika során végzett zsírleszívással is kisimítható, eltüntethető.

Mikor javasolt a hasplasztika?

 1. Ha bőr meglazult és veszített feszességéből

  A kötőszövet meglazulása előnytelen alaki elváltozásokat okozhat, mivel a feszességét elvesztett bőr kidomborodik, vagy meggyűrődik a derék és has területén. Hasplasztikával a kitágult, megnyúlt bőr műtéti úton megfeszíthető, hatására a has laposabb lesz, a bőr újra közvetlenül a testhez simul.
 2. Ha fogyást követően a megnyúlt bőr nem tud visszahúzódni

  Egy drasztikus fogyókúra után bekövetkezett nagyobb mértékű, gyors súlyvesztést a test kötőszövete nem minden esetben tud rugalmasan követni. A zsírtöbblet lekerül ugyan a testről, a bőr azonban laza, petyhüdt marad, rosszabb esetben lógós feleslegek keletkeznek. A hasplasztika a kívánt testsúly elérését követően visszamaradó elváltozások kezelésére igen eredményesen alkalmazható beavatkozás. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a műtét a kövérségből adódó zsírfeleslegek eltávolítására nem alkalmas, csak a bőr-zsírfelesleget csökkenti.
 3. Szülést követően kialakult megereszkedett has esetén

  A terhesség alatt a has oly mértékben megnyúlik, hogy bizonyos esetekben, például a vékonyabb kötőszövettel rendelkező nőknél, a szülés után nem tud visszaállni az eredeti állapot. A has tájékán megnyúlt bőr újra feszessé tehető egy hasplasztikai beavatkozással. Császármetszéses szülés után a császármetszés hegét kivágva a hasplasztika hege nem jelent újabb heget.
 4. Erősen striás bőr esetén

  A bőrön jelentkező fogyási, vagy terhességi csíkok (striák) egy része eltávolítható a műtét során, bizonyos esetekben az egész elváltozás megszüntethető.
 5. Kötényhas esetén

  A hasplasztika a kötényhassal rendelkező páciensek számára is megoldást jelenthet, a műtéttel a lógós bőrfelesleg eltüntethető, a has esztétikusabbá alakítható.

A hasplasztika műtét kockázatai

Mint minden sebészeti beavatkozás, a hasplasztika is bizonyos kockázatokkal, szövődményekkel járhat. Bizonyos esetekben előfordulhat utóvérzés, savóképződés vagy savógyülem, gyulladás a sebfelszíneken vagy a mélyebb szövetekben, fonal körüli gyulladás, fertőzés, a vérellátás romlása esetén szövetkárosodás. Ezek a szövődmények elhúzódóbb gyógyulást, több utókezelést eredményezhetnek, ritkán újabb műtétet is szükségessé tehetnek.

Az operált területen (leggyakrabban a hegvonal feletti néhány centiméteres bőrterületen) előfordulhat továbbá átmeneti vagy tartós érzészavar ritkább esetben érzéskiesés is a műtét következtében. Ez a kellemetlen tünet néhány hónapig vagy akár 1-2 évig is eltarthat, mivel az idegszövet 1-2 év alatt tud regenerálódni. Tartós érzéskiesés a köldök alatti területen több esetben is megmaradhat, mert ez a legsérülékenyebb műtéti terület. Ezek a panaszok, bár hosszabb gyógyulási időt vesznek igénybe, legtöbbször spontán, kezelés nélkül is megszűnnek.

További kockázat lehet a műtéti heg lassú és/vagy nem esztétikus gyógyulása. A műtéti heg minden esetben látható, ½-1 év alatt alakul vékony vonallá, az eredmény azonban a leggondosabb technikával végzett plasztikai varrat mellett is egyénileg változó. Hajlamtól függően hosszabb ideig, vagy éppen nem esztétikusan (hypertrophias vagy keloidos jelleggel) gyógyulhat.

Gyógyulási idő a műtét után

 • 3-4 napig otthoni pihenés javasolt

  A hasplasztika műtéten átesett páciensek számára a beavatkozást követően pár nap (3-5) otthoni pihenés indokolt

 • 4 napig nem érheti víz a sebet

  A műtéti területet négy napig nem érheti víz, az ötödik naptól kezdve lehet zuhanyozni. A műtéti terület áztatása, 5 percnél tovább vízben tartása pedig minimum egy hónapig tilos.

 • 4-5 hétig speciális haskötő viselése ajánlott

  A műtétet követő 4-6 hétig célszerű speciális haskötőt (kompressziós ruha) hordani a megfelelő gyógyulás és a tartósabb eredmény érdekében.

Visszatérés a megszokott életvitelhez

 • 1 hét múlva vissza lehet térni a munkába

  Foglalkozástól függően, a műtét után akár 1 hét elteltével már vissza lehet térni a munkába, és folytatható a megszokott életvitel.

 • 1-2 hétig nem szabad autót vezetni

  A műtét után 1-2 hétig tilos a járművezetés. 

 • 4 hétig tartózkodni kell az erősebb terheléstől és a sportolástól

  A szervezetet legalább 4 hétig óvni kell a nagyobb fizikai terheléstől, haskötő (kompressziós ruha) viselése is szükséges. Ez idő alatt a sport tevékenységtől is tartózkodni kell, továbbá a hason fekvés sem ajánlott. Az elkövetkező néhány hónapban sem javasolt még a hasizmokat terhelő sporttevékenység (pl. aerobik), illetve kerülendő a nagyobb rázkódással járó sportok (tánc, aerobik, futás, biciklizés) végzése.

 • 6 hónapig ne érje UV fény a műtéti heget

  A hegek megfelelő gyógyulása érdekében legalább 6 hónapig kerülni kell a közvetlen napfényt, mert a metszés helyének napoztatása a heg deformálódásával járhat. A hegeket a gyógyulási idő alatt nem érheti UV fény, azaz mind a napozás, mind a szolárium kerülendő.

A hasplasztika műtét ára:

Mennyibe kerül a hasplasztika műtét?
Erre a kérdésre a választ, csakis személyes konzultáció után tudjuk megadni.
Jelentkezzen be konzultációra az űrlap segítségével,kattintson ide!

 

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

Add meg elérhetőségeidet és kollégáink hamarosan keresni fognak telefonon egy ingyenes konzultációs lehetőséggel kapcsolatban!