Fülplasztika

Fülplasztika

A túlzottan elálló, nagy méterű, vagy aszimmetrikus fülek mind a nők, mind a férfiak számára komoly problémát jelenthetnek, gyakran már gyerekkorban. A legtöbb nőt oly mértékben zavarja, ha elálló vagy nagy fülei vannak, hogy legtöbbször különféle fülre fésült frizurákkal próbálják eltakarni. Az elálló füleket azonban nem könnyű ilyen módszerekkel elrejteni. A fülplasztika műtétnek köszönhetően az elálló fülek szépen a koponyához simulnak, és nem kell többé trükköket bevetni. A fülplasztika műtéttel a fülek mérete is csökkenthető és az aszimmetria is korrigálható.

 

Már gyakran óvodás, iskolás korban  csúfolódnak az ember társai az elálló, vagy az aszimmetrikus fül miatt. Ezért a gyermekkorban elvégzett műtét sok kellemetlen csúfolódástól kímélheti meg kis gazdáját. Az orvosok a minél előbbi fülműtétet ajánlják, hogy az iskolás-, vagy a kamaszkor közeledtével ne maradjanak lelki traumák az eldeformálódott fülkagyló miatt. Felnőtt korban sokszor kényszerből viselt frizurával, megnövesztett hajjal takarjuk el a kellemetlen látványt nyújtó elálló fület, nagyra nőtt fülcimpát.

Amikor a mindent takaró hajviselet helyett a fülplasztika mellett dönt a páciensünk, először őt hallgatjuk meg, milyen állású, nagyságú fület szeretne: többszöri egyeztetés és megbeszélés előzi meg a műtétet, ugyanis fontos, hogy először a gondolattal barátkozzon meg, hogy legyen ideje eldönteni a korrekció mértékét. Miután az arc területéről van szó, amelynek igazításánál az arc karaktere is megváltozhat, ezért a műtétre való lelki rákészülés, a döntés, sokkal több időt vehet igénybe, mint egy másik, nem az arcon végzett plasztikai sebészeti beavatkozás. A plasztikai sebész a fülkagyló korrekcióját helyi érzéstelenítésben, szükség szerint altatásban végzi, attól függően, hogy milyen páciensről van szó. Például kiskorban az érzéstelenítést nehezen viseli a kis gyermek. A fülplasztika általában egy órát vesz igénybe, és a műtét napján megfelelő általános állapotban, lehetőleg kísérővel távozhat a páciens.

 

A fülplasztika műtét menete:

 1. A fülplasztikai műtét előtt laborvizsgálat szükséges.
   
 2. A műtétnél a metszés rejtett helyen történik, a fül mögött: a plasztikai sebész kis bőrfelesleget metsz ki, a porcot beirdalva megtöri, és megtört helyzetében rögzíti, a bőrt tovafutó varrattal zárja, majd a fül helyzetét kompressziós kötéssel stabilizálja
   
 3. A varratszedés a második hét vége környékén történik. A fülplasztikát követő napokban általános fájdalomcsillapítókkal enyhíthetők a műtét okozta fájdalmak.
   
 4. A végeredmény csak hónapokkal a műtét után alakul ki.
   

A fülplasztika nem végezhető fülgyulladás, illetve bármilyen aktív bőrbetegség esetében.

A fülplasztika műtétet megelőző teendők

Minden plasztikai műtét előtt szükséges néhány orvosi vizsgálat elvégzése.A fülplasztika esetében ez mindössze egy laborvizsgálatot jelent.

 • Laborvizsgálat

További vizsgálatokra lehet szükség, Ha Ön

 • Előzőleg átesett valamilyen plasztikai műtéten
 • Van valamilyen betegsége
 • Gyógyszeres kezelés alatt áll

Ebben az esetben szükség lesz a plasztikai műtét zárójelentésére, illetve a betegséghez kapcsolódó dokumentációkra is.

Milyen előnyei vannak a fülplasztika műtétnek

Elálló fülek helyett esztétikus megjelenés
A koponyától túlzottan elálló vagy nagyméretű fülek mind nők, mind férfiak esetében jelentősen zavarhatják az arc harmóniáját. A fülplasztika műtétnek köszönhetően elálló fülek szépen a koponyához simulnak, azáltal, hogy a rejtett vágással történő beavatkozás során a füleket a plasztikai sebész a koponya felé simítja és az új helyen rögzítésre kerülnek.

A fülek mérete és formája is megváltoztatható
Az elálló füleken túl bizonyos esetekben a fülkagylók túlzottan nagy mérete is problémát jelenthet. A fülplasztika műtéttel a fülek mérete is csökkenthető és egyéb alaki elváltozások, például aszimmetria is korrigálható.

Bármilyen frizurát hordhat
A legtöbb nőt olyannyira zavarja ha elálló vagy nagy fülei vannak, hogy általában különféle fülre fésült frizurákkal próbálja azokat eltakarni. Az elálló fülkagylókat azonban nem könnyű ilyen módszerekkel „elrejteni”, a haj alól ugyanis minduntalan előbukkannak. A fülplasztika műtét után nem kell többé trükköket bevetni, bármilyen frizurát választhat. Akár rövid hajat is vágathat magának, vagy hosszú haját bátran feltűzheti vagy lófarokba kötheti.

Egyszerű beavatkozás
A fülplasztika műtét helyi érzéstelenítésben végezhető ambuláns beavatkozás, mely nem jár különösebb megterheléssel. A műtét után azonnal haza lehet menni, és pár napos pihenést követően fokozatosan visszatérhet a megszokott életvitelhez.

A műtéti heg rejtett helyen, takarásban van
A fülplasztika előnye, hogy a műtéti heg rejtett helyen helyezkedik el, szinte láthatatlan. Egyetlen vékony varratvonallal gyógyul a fül mögött, a fülkagyló elülső felszínén semmiféle heg nem látható.

Akár 6 éves kortól elvégezhető
Egy elálló fül már egészen fiatalon, kisgyerekkorban is komolyabb pszichés panaszokat okozhat. A fülplasztika műtéttel nem kell megvárni, amíg a gyerek betölti a 18. életévét, akár már 6 éveskor alatt is végezhető. Érdemes a fülplasztikát minél hamarabb elvégeztetni, hogy az elálló fülek miatt, a gyerektársak csúfolódása által ne alakuljanak ki lelki traumák. A lelki és esztétikai problémát okozó elváltozás egy egyszerű beavatkozással és igen látványosan korrigálható.

A műtét után rögtön látható az eredmény
A fülplasztika előnye, hogy már azonnal a műtét után látható az eredménye. A fülek végleges formája azonban a gyógyulási idő után, pár hónap alatt alakul ki.

Megszűnnek a gátlások
Az elálló vagy átlagosnál nagyobb méretű füllel rendelkező gyerekeket gyakran éri csúfolás, ami rombolja az önbizalmat és az önbecsülést. A szégyenérzet egészen felnőttkorig is elkísérheti. A korrekció után megszűnik ez a probléma és helyreáll az önbizalom is.

A fülplasztika műtét különböző fajtái

 1. Elálló fül korrekció
  A leggyakrabban végzett fülplasztika műtét az elálló fül korrekció. Ebben az esetben a fülplasztika műtét célja a fülek közelítése a koponyához, melynek következtében a fülek megfelelő módon a fejhez simulnak. A beavatkozás során a plasztikai sebész a fül mögött egy rejtett metszést ejt, és kimetssz egy kis bőrfelületet. A porcot beirdalva megtöri, a fülek pozícióját beállítja, és rögzíti, végül a bőrt tovafutó varrattal zárja.
   
 2. Fülkagyló kisebbítés
  Bizonyos esetekben előfordul, hogy a páciens nem csak a fülek elálló pozícióján, hanem a méretén is szeretne változtatni. A fülkagyló kisebbítés akár önállóan is elvégezhető, de akár kombinálható az elálló fül korrekcióval is.
   
 3. Porcpótlás és egyéb korrekciók
  A fülplasztika műtét alkalmas továbbá aszimmetrikus fül, eldeformálódott fülkagylók korrigálására, illetve a ki nem fejlődött ívek kialakítására is.

Mikor érdemes fülplasztika műtétet választani

 1. Elálló fülek esetén
  Az egyik leggyakoribb fülekkel kapcsolatos panasz az elálló fülek okozta kellemetlenség, mely jelentősen zavarja az arc harmóniáját. A koponyától való túlzott elemelkedés nem csak a nőket, hanem a gyerekeket és férfiakat is zavarhatja. A fülplasztika műtéttel a fülek pozíciója megváltoztatható, melynek hatására a fülek megfelelően a koponyához simulnak.
   
 2. Túl nagyméretű fülcimpák
  Szintén gyakran okoz kellemetlenséget, ha valakinek az átlagosnál nagyobb méretűek a fülei. Ilyen esetben a plasztikai sebész a fülcimpák méretét csökkenti és formázza a kívánt méretűre és alakúra. A beavatkozás igény esetén kombinálható elálló fül korrekcióval is.
   
 3. Aszimmetrikus fülek
  Az emberi test sosem tökéletesen szimmetrikus, mégis van egy bizonyos esztétikai határ, amit még kellemesnek ítél meg az emberi szem. A túlzott eltérés gyakran zavaró lehet. Ha az arcon jelentkezik bármilyen aszimmetria, az még feltűnőbb, szembetűnőbb. Van, hogy két fül nem egyformán fejlődik, vagy méretük a megszokottnál nagyobb mértékben eltérő, illetve olyan eset is előfordulhat, hogy az egyik fül jobban eláll, mint a másik. A felsorolt problémák mindegyike orvosolható a fülplasztika beavatkozással.
   
 4. Egyéb zavaró elváltozások
  Ritkább esetben egyéb deformitások is előfordulhatnak. Fülplasztikával hiányzó rész porcpótlása, eldeformálódott fülkagyló korrigálása vagy bármilyen fülforma alaki megváltozatása is megoldható.

Milyen szövődményei lehetnek a fülplasztikának

Mint minden műtéti beavatkozás, a fülplasztika is bizonyos kockázatokkal, szövődményekkel járhat. Ritkán előfordulhat az operált terület bevérzése, bár a szoros kötés miatt ennek minimális az esélye. Gyulladásos szövődmény szintén ritkán tapasztalható.

További szövődményei lehetnek a fülplasztikának a kóros hegképződés, bőr- és porcelhalás, aszimmetria, illetve a bőr érzékenységének megváltozása. A tartós vagy átmeneti érzészavar esetben a fülkagyló tapintásra, érintésre érzékenyebb lehet, ez a tünet azonban legtöbbször néhány héten belül, ritkább esetben pár hónap alatt magától elmúlik.

A fülplasztika műtét nem befolyásolja a hallást, mivel a fülkagyló a koponyán kívül helyezkedik el, a korrekciót ott végzi el a plasztikai sebész. Halláscsökkenés vagy egyéb hallással kapcsolatos probléma még szövődmény esetén sem jelentkezhet.

A műtét utáni gyógyulási folyamat

 • Tompa, vagy lüktető fájdalom pár napig
  A fülplasztika műtét után nem jellemző, hogy nagyobb mértékű fájdalom alakulna ki, pár napig azonban érezhető egyfajta tompa vagy lüktető érzés az operált területen. A panaszok hagyományos fájdalomcsillapító tabletta szedésével enyhíthetők. A fájdalom fokozatosan csökken, majd pár napon belül teljesen elmúlik.
   
 • 8-10 napig hajpánt szerű kötés viselése szükséges
  A műtét után kb. 8-10 napig szükséges egy hajpánthoz hasonló kötés viselése, - mely segíti a fülkagylók megfelelő gyógyulását, és azok megfelelő helyzetben való rögzülését, - majd 4-6 hétig a sportolók által is használt fejpánt viselése szükséges.

A megszokott életvitmódhoz való visszatérés

 • 4-5 nap pihenés javasolt
  A fülplasztika műtét után 4-5 nap pihenés javasolt. Kerülni kell az olyan tevékenységeket, mely a kötésbe való beizzadással járna.
   
 • A műtét után már akár 1 nappal vissza lehet térni a munkába
  A műtét után 1 nap elteltével foglalkozástól függően már vissza lehet térni a munkába, és folytatható a megszokott életvitel, bár a kötést hordani kell legalább 1 hétig folyamatosan, ami zavaró lehet a megjelenésben.
   
 • 1 hónapig tartózkodni kell sportolástól
  A műtétet követő első hónapban a hétköznapi aktivitás megengedett, de a szervezetet óvni kell a nagyobb fizikai terheléstől, és ez idő alatt az előrehajolással és vérnyomás növekedéssel járó sport tevékenységtől is tartózkodni kell.
   
 • 1-2 hétig nem szabad autót vezetni
  A műtét után 1-2 hétig tilos a járművezetés.

A Fülplasztika műtét ára:

Mennyibe kerül a Fülplasztika műtét?
Erre a kérdésre a választ, csakis személyes konzultáció után tudjuk megadni.
Jelentkezzen be konzultációra az űrlap segítségével,kattintson ide!

 

Referenciák

Referenciák

Nézd meg itt, hogy milyen látványos eredményeket értünk el! Ide kattintva minden általunk végzett plasztikai sebészeti beavatkozásból sok-sok  műtét előtti  és utáni  képet találsz. Pácienseink 82%-a ajánlás útján jön el hozzánk.

Tovább


Facebook

Kövess minket a Facebookon

 

 


 
Kövess minket


Facebook Google+Dr Falus György - Plasztikai sebészet -
mellnagyobbítás- mellplasztika
Tájékoztatjuk, hogy a honlapunk szöveges fájlokat (cookie-kat) használ névtelen oldal látogatottsági adatok vizsgálata céljából.
A cookie-k jóváhagyásáról vagy blokkolásáról itt olvashat.