Mi a különbség a sima és a textúrált felületű implantátum között?

Mi a különbség a sima és a textúrált felületű implantátum között?

Mellimplantátum típusok

A mellimplantátum beültetés az egyik legkeresettebb és leggyakoribb plasztikai beavatkozás. a mellnagyobbítás legelterjedtebb formája. Azonban jelen pillanatban annyi féle forma, méret és egyéb tulajdonság alapján lehet választani, hogy felsorolni is nehéz.

Az implantátum beültetése alapvetően esztétikai kérdés, tehát mindig próbálunk arrafelé menni, amit a páciens szeretne. Azonban nagyon sok tényező van, amit figyelembe kell venni, és ilyenkor könnyen lehet, hogy az eredeti elképzeléshez képest egy másik implantátum lesz a jobb választás.

A mellplasztika során az implantátum beültethető mellizom alá vagy fölé, akár megosztva is. Hogy melyik eljárást érdemes választani, azt látatlanba nem lehet megmondani. Csak az orvossal egyeztetve, konzultálva kaphat mindenki teljesen személyre szóló tanácsadást.

Orvosilag is rengeteg dolog van, amit az esztétikai szempontokon túl figyelembe kell venni, és ami behatárolja a lehetőségeket. A testalkat, a mellkas formája, mérete, az életstílus, aktivitás: mind-mind befolyásolják, hogy melyik típusú eljárás és melyik implantátum javasolt a kívánt eredmény eléréséhez.

Az implantátumok felülete

Noha számos módon tudjuk csoportosítani az implantátumokat, ennek egyik módja, hogy a felületüket vizsgáljuk meg.

Ahhoz hogy megérthessük a  felület különbözőségének lényegét, beszélnünk kell egy kicsit arról, mi történik a mellplasztika után, amikor beültettük az implantátumot. 

A műtét után a mellimplantátum körül a szervezet egy szöveti tokot hoz létre. Ez a folyamat teljesen normális és szükséges, a test védekezése, immun reakciója az idegen anyagra. Ez a szöveti tok vagy kapszula elszeparálja, elkülöníti az idegen anyagot a  test többi részétől, és egyben segít abban, hogy az implantátum a helyén maradjon. 

A sima felületű anyag, ahogy a neve is mutatja: sima. Semmilyen rücskössége nincsen, a felszíne teljesen egyenletes. Emiatt ebben a kialakuló tokban nem tud a szövethez tapadni, így picit mozdulhat, odébb csúszhat. Nagyon természetes látványt és tapintatot biztosít. 

Régebben a gyakoribb mellizom fölé történő beültetés során a sima felületű implantátumok nem egyszer okoztak tokosodási problémát, tok zsugorodást. Ennek a megoldására fejlődött ki a texturált, azaz érdes felszínű implantátum.

A texturált felületű darabok esetében a felület – típustól függően – szemcsés, érdesebb. Emiatt nagyon könnyen tapad a kialakuló tok szövetéhez. A texturált felületek között is van különbség, micro és macro texturáltságról beszélünk. Ez a szemcsézettség finomságára utal. Ha a mellizom fölé ültetjük, a tapasztalat szerint kisebb mértékben okoz tokosodási problémákat.

Műtéti eljárásokról dióhéjban

Az idő során a műtéti eljárások is változtak. A mellizom fölé rakott implantátumok helyett sokszor alkalmazzák a  mellizom alá történő beültetést, ill. a megosztott helyzetet – a dualplane technikával egy része az implantátumnak izom alá, a másik része izom fölé kerül. Mindkét felületű implantátum sokkal kevesebb tok problémát okoz. 

Extrém ritka esetekben implantátumok mellett nyirokrendszeri betegséget észleltek a világon. Az ALCL – nyirokrendszert érintő lymphoma – kialakulása az eddigi kutatások, és a tapasztalatok alapján nem fordult elő sima felszínű implantátum esetében.

Melyiket válasszuk?

A plasztikai műtét, a mellnagyobbítás  elsősorban arról szól, hogy a megjelenést javítsuk, és a páciens kívánsága szerinti legjobb eredményt érjük el. Azonban nem lehet megkerülni bizonyos dolgokat. A testalkat, az egészségi állapot, az életmód, életkor mind-mind befolyásoló tényező. Hogy milyen eljárást választ, azt az orvosunk tudja legjobban, és  a legmegfelelőbbet fogja javasolni a  kivizsgálás után.

Szintén javaslatot tesz, hogy a mellimplantátum típusok közül, melyiket érdemes választani. A döntést érdemes közösen, az orvosi és az esztétikai szempontokat egyaránt figyelembe véve meghozni. 

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

A szerzőről

Related posts

A mellnagyobbító műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel történik?

Mellnagyobbító műtét Maga a mellnagyobbítás műtét technikailag ugyan  elvégezhető helyi érzéstelenítésben is, vagy teljes érzéstelenítésben – altatásban- is. De nem végezzük helyi érzéstelenítésben. Helyi érzéstelenítés és ellenjavallatai A helyi érzéstelenítés során a páciens teljesen éber és tudatánál van. Mivel az eljárás során nem lehet teljes érzéketlenséget elérni, így a teljes fájdalommentesség sem garantálható. Mindenki szervezete

Lehet-e szoptatni implantátum beültetése után?

Implantátum beültetés A mellplasztika, mellimplantátum beültetés mindenképpen tervezett műtét. Hogyan függ össze ez a tény a szoptatással? Úgy, hogy tervezett műtétről van szó, vagyis érdemes a melliplantátum beültetést tudatosan, a családtervezéssel összhangban elvégeztetni. A mell alakja, mérete erősen függ a hormonális hatásoktól. Természetesen más tényezők is befolyásolják a mellek alakulását, életkor, testalkat, testzsír százalék, stb.

Minden implantátumot cserélni kell idővel?

Mellimplantátum csere A mai tudásunk szerint nincs olyan mellimplantátum, melyet ne kellene kicserélni egy bizonyos idő elteltével. Örök életű implantátum sajnos nincs; Örök élet garanciát több cég is vállal, ami nem egyenlő az örök életre szóló implantátummal! Az hogy melyik mikor szorul cserére, sok mindentől függ. Csere okai Az, hogy cserélni kell, ha az implantátumot