Lehet-e szoptatni implantátum beültetése után?

Lehet-e szoptatni implantátum beültetése után?

Implantátum beültetés

A mellplasztika, mellimplantátum beültetés mindenképpen tervezett műtét. Hogyan függ össze ez a tény a szoptatással? Úgy, hogy tervezett műtétről van szó, vagyis érdemes a melliplantátum beültetést tudatosan, a családtervezéssel összhangban elvégeztetni.

A mell alakja, mérete erősen függ a hormonális hatásoktól. Természetesen más tényezők is befolyásolják a mellek alakulását, életkor, testalkat, testzsír százalék, stb. De a hormonok hatására jelentős változáson megy keresztül ez a szerv. A terhesség, a szülés és a szoptatás mind-mind nyomot hagy a melleken. Megnő a súlyuk, átalakulnak, a mirigy állomány aktívvá válik, beindul a tejtermelés. 

A szoptatás végeztével szép lassan többé-kevésbé visszarendeződik az eredeti állapot, a mirigyes állomány visszahúzódik, az egész mell kisebb lesz. A gond azzal szokott lenni, hogy a bőr sajnos nem tudja ezeket a változásokat könnyen követni, és elveszti a fiatalkori feszes alakját.

Ez a hosszú bevezető azért szükséges, hogy megértsük: Érdemes a mellplasztika, a mellimplantátum beültetés időpontját a plasztikai sebésszel konzultálva a további terveinkkel összhangba hozni.

Mellplasztika és szoptatás

Maga a mellplasztika és a mellimplantátum beültetés a modern plasztikai sebészeti módszerekkel és eljárásokkal nem okoz semmilyen kárt a  szoptatás képességében. Az implantátum is, a mai tudásunk szerint teljesen biztonságos és nem okoz semmilyen szöveti károsodást. 

Természetesen a műtétet is úgy.végezzük, hogy a tejutak ne sérüljenek. Arra is törekszünk, hogy a mirigyállományt, az idegeket is a lehető legkevesebb sérülés érje. Így a tejelválasztás, szoptatás képessége megmarad. 

A mellimplantátum behelyezése is több helyre történhet. Jellemzően a mirigyállomány alá, és/vagy a mellizmok mögé kerül, ahol szinte egyáltalán nem zavarja a szoptatást. 

Arról még szót kell ejtenünk, hogy az implantátum maga hogyan befolyásolja a mell alakulását a terhesség, szoptatás alatt. Azt is figyelembe kell venni, hogy az eredeti mell mérethez képest mekkora implantátum kerül beültetésre. A nagyon nagy implantátumok, főleg ha a bőr rugalmassága kisebb, hajlamosítanak a mell megereszkedésére. Ezek a dolgok a szoptatást nem befolyásolják, csak a terhesség és szülés, szoptatás utáni esetleges mellkorrekciót tehetik szükségessé. 

Sok kérdést kapok, hogy egy esetleges sérült implantátum esetén vajon mi történik. A sérült, szivárgó implantátum cserére szorul, ez egyértelmű. Ilyenkor a szilikon a nyirokutakon keresztül ürül tovább a szövetek közé. Ez lassú folyamat, de az egészséget károsítja, tehát el kell távolítani.

Mindent összevetve a mellimplantátum nem akadályozza a szoptatás, tejtermelés folyamatát. Ettől függetlenül érdemes jól időzíteni a mútétet. Ez azt jelenti, hogy a szoptatás befejezése után minimum egy fél évvel kerüljön rá sor. Pusztán abból a praktikus okból, hogy ne kelljen egy újabb műtéttel a megereszkedett mellet megint helyreállítani. 

Volt már olyan páciensem, aki több évi sikertelen gyermekvállalási történet után jött implantációra. A műtét után néhány héttel azzal keresett meg, hogy most, amikor már nem hittek a gyermekáldásban, mégis sikerült. Minden sikerült, a szoptatással sem volt gondja, és azóta is rendben van.

Mindent összevetve a címben feltett kérdésre a válasz: Igen, lehet szoptatni a mellimplantátum beültetése után. Azért érdemes az orvosunkkal tudatni, hogy tervezünk-e gyereket, hogy ennek megfelelően a legmegfelelőbb műtéti technikát tudja javasolni. 

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

A szerzőről

Related posts

A mellnagyobbító műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel történik?

Mellnagyobbító műtét Maga a mellnagyobbítás műtét technikailag ugyan  elvégezhető helyi érzéstelenítésben is, vagy teljes érzéstelenítésben – altatásban- is. De nem végezzük helyi érzéstelenítésben. Helyi érzéstelenítés és ellenjavallatai A helyi érzéstelenítés során a páciens teljesen éber és tudatánál van. Mivel az eljárás során nem lehet teljes érzéketlenséget elérni, így a teljes fájdalommentesség sem garantálható. Mindenki szervezete

Mi a különbség a sima és a textúrált felületű implantátum között?

Mellimplantátum típusok A mellimplantátum beültetés az egyik legkeresettebb és leggyakoribb plasztikai beavatkozás. a mellnagyobbítás legelterjedtebb formája. Azonban jelen pillanatban annyi féle forma, méret és egyéb tulajdonság alapján lehet választani, hogy felsorolni is nehéz. Az implantátum beültetése alapvetően esztétikai kérdés, tehát mindig próbálunk arrafelé menni, amit a páciens szeretne. Azonban nagyon sok tényező van, amit figyelembe

Milyen mellnagyobbító eljárások vannak?

Milyen mellnagyobbító A mell nagyobbítására több műtéti eljárás is ismert.  A leggyakoribb és legtöbbször alkalmazott módszer a mellimplantátum beültetése. Az orvosi szilikon implantátumok sokféle méretben, formában kerülnek forgalomba, így szinte minden testalkathoz, igényhez tudunk megfelelő darabot ajánlani. A formájuk, méretük változatos, de a  szerkezetük nagyon hasonló: az implantátumok szilikon tokból állnak, melyet szilikonból tovább fejlesztett