Mennyire lesznek láthatóak a hegek műtét után?

Mennyire lesznek láthatóak a hegek műtét után?

Mellplasztika után

A mellplasztika műtét – mint minden műtét, melynek során a bőrt sérülés éri – után heg marad vissza. Ez elkerülhetetlen, és a heg a természetes gyógyulási folyamat része.

Attól még, hogy plasztikai műtétet végzünk, ahol kimondottan ügyelünk arra, hogy minél kisebb vágások, minél rejtettebb helyen, minél kevésbé látható öltésekkel készüljenek, sajnos maradnak hegek. 

Az, hogy milyen hegek maradnak vissza a mellplasztika után, rengeteg dologtól függ.

  • Az emberek különbözőek, így nem egyforma  a gyógyulási folyamat sem. Van, akinek hamar gyógyulnak a sérülései, más sokáig viseli egy-egy sebesülés nyomát. Van, akinél a seb záródása, gyógyulása gyors, azonban a bőrfelület sokáig nem lesz egyenletes felszínű vagy színű. Ezeket a  dolgokat nem lehet előre megjósolni, és az egyéntől függ minden esetben. 
  • A bőrtípus, annak vastagsága, minősége is meghatározó.
  • Nem mindegy a vágás helye sem. Vannak testrészek, ahol sokkal gyorsabb a gyógyulás. Általában a jó vérellátású testtájak jobban és gyorsabban gyógyulnak.
  • A seb zárásakor kialakuló feszülés is jelentős befolyásoló tényező. 
  • Meglévő fertőzések, esetleg krónikus betegségek is beleszólhatnak a gyógyulási folyamatba.
  • Az alkalmazott sebészeti technikától is függ a hegek alakulása. 
  • A hegeket óvni kell, áztatása legalább 2 hónapig tilos ( zuhanyozni szabad).
  • UV fény ne érje minimum fél évig – napoztatás, szolárium.

A mellplasztika esetében törekszünk arra, hogy minél esztétikusabb legyen a megjelenés. Ez természetesen nem csak a mell formáját jelenti, hanem a heget is, ami a bőr minőségétől is függ. 

A célunk az, hogy a hegek minél kisebbek, rejtett helyen, minél kevésbé legyenek láthatóak.

Ahogy arról már volt szó, minden műtéti eljárás után marad heg. Azonban a mellplasztika során arra törekszünk, hogy a műtéti hegek olyan helyre kerüljenek, ahol kevésbé láthatók. Ilyen hely például a mell alatti úgynevezett áthajlási vonal. 

Itt a mell formája, alakja miatt egyáltalán nem feltűnő a bemetszés helye. 

A plasztikai műtétek során leggyakrabban az úgynevezett plasztikai varratot alkalmazzuk. 

Ez a szokásos sebészeti “létra” varrattól eltérően nem a bőr felszínén fut végig. A plasztikai varrat a bőr mélyebb, irha rétegében fut, ott rögzíti egymáshoz a sebszéleket. A fonal csak a seb elején és a végén látható. Ez a varrási eljárás a sebszélek pontosabb össze fekvését és  a hegek szebb gyógyulását segíti elő.

A seb gyógyulási folyamata, hegek képződése

A bőrön ejtett sebek, amik a bőr teljes vastagságát érintik, mindig heggel gyógyulnak. A hegek nem egyenértékűek azokkal a szövetekkel, melyek helyén képződnek. Hámszövet helyett kötőszövet, heg alakul ki. Érzéketlenebbek, ér- és ideg ellátásuk rossz, és nem rugalmasak.

A plasztikai eljárások során a legkíméletesebb eljárásokat alkalmazzuk, így a mellplasztika után a kialakuló hegek vékonyak, puhák lesznek. 

Azonban a hegek kialakulását rengeteg tényező befolyásolja: életkor, egyedi adottságok, allergiák, testtájék stb. Azt is tudni kell, hogy a hegek kialakulása, érése egy évig is eltarthat. Ennyi idő szükséges, hogy megpuhuljon, elvékonyodjon, kifehéredjen, beleolvadjon a környezetébe. 

Volt olyan páciensem, aki nagyobb heggel járó műtét után szoláriumba ment a friss hegével. Nem mert kontrollra jönni, mert csúnya heg alakult ki.

Egy év elteltével, ha a hegek zavaróak, nem szépen gyógyultak, lehetőség van a  korrekcióra. 

A hegek korrekciója korszerű varrás technikával, rejtett, a bőr mélyében húzódó varratokkal történik. De arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a korrekció után is marad hegvonal, hisz semmilyen operáció vagy metszés nem gyógyul hegek nélkül.

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

A szerzőről

Related posts

Mi a különbség a sima és a textúrált felületű implantátum között?

Mellimplantátum típusok A mellimplantátum beültetés az egyik legkeresettebb és leggyakoribb plasztikai beavatkozás. a mellnagyobbítás legelterjedtebb formája. Azonban jelen pillanatban annyi féle forma, méret és egyéb tulajdonság alapján lehet választani, hogy felsorolni is nehéz. Az implantátum beültetése alapvetően esztétikai kérdés, tehát mindig próbálunk arrafelé menni, amit a páciens szeretne. Azonban nagyon sok tényező van, amit figyelembe

Minden implantátumot cserélni kell idővel?

Mellimplantátum csere A mai tudásunk szerint nincs olyan mellimplantátum, melyet ne kellene kicserélni egy bizonyos idő elteltével. Örök életű implantátum sajnos nincs; Örök élet garanciát több cég is vállal, ami nem egyenlő az örök életre szóló implantátummal! Az hogy melyik mikor szorul cserére, sok mindentől függ. Csere okai Az, hogy cserélni kell, ha az implantátumot

Milyen különbségek vannak a mellimplantátumok között?

Mellimplantátum árak Számos esetben írtam hogy rengeteg mellimplantátum típus közül lehet választani. Itt az ideje annak is, hogy egy kicsit körbejárjuk: milyen típusú implantátumok léteznek, és mi a különbség közöttük? A legelső dolog, amit le kell szögezni, hogy a különbségek mellett van egy nagyon fontos közös pontjuk a Magyarországon használható implantátumoknak. Csak és kizárólag CE-