plasztikai sebész

06-1-6333-677
06-(30)-921-4084
Hasplasztika

Hasplasztika

Kapcsolódó tartalmak:

A terhesség alatt a has bőre alkattól függően megnyúlhat, amely szülés után a has megereszkedett tónusát idézheti elő. Egy drasztikus fogyókúra, fogyás után is bőrfelesleg maradhat, az egyébként lefogyasztott hasfalon. Ilyenkor ugyanis a hasban is elváltozások mennek végbe: a hasfal elődomborodása is csökken, mert a hason belüli zsírszövet is csökken, a hasfal izomzata lazábbá válik. A bőr megereszkedik, így a korábbi alak formáját veszti. A hasizmok még a terhesség idején, ill. még amikor nagy volt a has, esetleg széthúzódtak egymástól (Rectus diastasis), ez is korrigálható a hasplasztika során.

A mai modern orvoslásban a plasztikai sebész már célzottan tudja kezelni ezeket a problémákat. A megereszkedett, úgynevezett kötényhas is szépen alakítható, csakúgy, mint az esetleges zsírfelhalmozódások. Szélsőséges esetben a nagyra nőtt, megereszkedett bőr a combra fekszik, ami az összefekvő területek izzadását, gombásodás gyulladását is okozhatja. A nagy súly miatt háti fájdalmat is előidézhet. A műtét során az orvos a megereszkedett, laza hasfali bőrt az alatta elhelyezkedő zsírral együtt távolítja el, amely a hasfal bőrének feszességét állítja vissza. A műtét önmagában nem fogyókúra, nem tud lapos hasat produkálni, csak a bőrfölösleget lehet eltávolítani, és a szétvált hasizmokat lehet összehúzni.

Jelentkezz ingyenes konzultációra itt!

A hasplasztika műtét menete:
 

1. A műtét előtt kivizsgálás (laborvizsgálatok, EKG, mellkasröntgen) szükséges.

2. A plasztikai műtétet altatásban végezzük, amely körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, és általában másnap engedjük el a pácienst.

3. A műtéti metszés rejtett helyen történik, egy hosszú ívelt vonal formájában az alhas területén, lehetőleg a bikini vonalában, figyelembe véve páciensünk alsóneműjének fazonját, szabását. A bőrt és az alatta levő zsírt felemeljük, és a fölösleget kivágva a feszes hasfali bőrt visszavarrjuk. A köldököt körbemetszve a régi helyére illesztjük vissza. A hasplasztika műtétével a terhességi, fogyási csíkok, a striák egy része, jó esetben akár az egész elváltozás is megszűntethető.

4. A hasplasztikát minden esetben altatásban végezzük, amely körülbelül 2-3 órát vesz igénybe.

5. Plasztikai műtét után általában 1 éjszakát kell az operáló intézetben töltenie a páciensnek, további 4-6 hétig pedig célszerű egy speciális haskötőt is hordania.

6. A végeredmény azonnal látható, de a végleges forma csak hónapokkal a műtét után alakul ki, amely utáni heg a kétrészes fürdőruhából éppúgy nem látszik ki, mint a bikiniből. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a plasztikai sebészeti műtéttől számított fél évig ne érje se napfény se szolárium fénye a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg deformálódásával járhat.

Milyen vizsgálatokra van szükség a hasplasztika műtét előtt:

A hasplaszika műtét előtt minden esetben szükséges néhány orvosi vizsgálat elvégzése. A beavatkozást megelőző vizsgálatok magában foglalnak egy laborvizsgálatot, EKG-t, mellkasröntgent és egy tüdőszűrést.

 • Laborvizsgálat
 • EKG
 • Mellkasröntgen
 • Tüdőszűrés

További vizsgálatokra lehet szükség,
Ha Ön

 •  Részt vett már korábban plasztikai sebészeti beavatkozáson
 •  Valamilyen betegségben szenved
 •  Rendszeresen szed valamilyen gyógyszert

Amennyiben korábban volt plasztikai műtétje, kérjük, hozza magával a műtétre vonatkozó zárójelentéseket, illetve, ha betegség miatt jelenleg is kezelés alatt áll, hozza magával a dokumentációkat. A plasztikai sebész ezek alapján tudja megállapítani, hogy milyen további vizsgálatokra van még szükség.

A hasplasztika műtét előnyei:
 

A petyhüdt, lógós has újra lapos és feszes lesz

A feszes bőr idővel meglazulhat, ennek hatására a bőr megereszkedik, és a korábbi alak formáját veszti. Alkattól függően a hasfal területén kisebb nagyobb megereszkedés alakulhat ki. Ebben az esetben a hasplasztika műtét a hasfal bőrének feszességét állítja vissza a laza, megnyúlt bőr eltávolításával.

A kötényhas is szépen alakítható
A hasplasztika műtéttel a nagyobb mértékű megereszkedés, az úgynevezett kötényhas is szépen alakítható. A műtét során a plasztikai sebész a megereszkedett, fölösleges hasfali bőrt az alatta elhelyezkedő zsírral együtt távolítja el, amely a hasfal esztétikusabb látványát eredményezi.

A terhesség vagy fogyás következtében megnyúlt bőr újra feszes lesz

A terhesség alatt a has bőre nagymértékben megnyúlik, amely a szülést követően bizonyos esetekben nem tud visszahúzódni az eredeti állapotba. Egy nagyobb mértékű fogyás után szintén előfordulhat, hogy a kitágult megnyúlt bőr laza, lógós állapotot vesz fel. A hasplasztika műtéttel bőr eredeti, feszes állapota visszaállítható.

Eltűntethetők a fogyási vagy terhességi csíkok (striák)
Sok nő számára okoz esztétikai problémát, ha szülés után, vagy fogyókúra következtében terhességi, vagy fogyási csíkok (striák) jelennek meg a hasfalon. A műtéttel ez a kellemetlen panasz is orvosolható. A striák egy része eltűnik, jó esetben akár az egész elváltozás is megszüntethető.

Hasizom korrekció
A terhesség idején, amikor megnő a has, előfordulhat, hogy a hasizmok széthúzódnak egymástól (Rectus diastasis). Hasplasztikával ez a probléma is korrigálható, a szétvált hasizmokat össze lehet húzni.

Egészségügyi problémák megszűnnek
A megereszkedett, lógós has olyan problémákat is előidézhet, mint bőr alatti területek begombásodása. A műtét után ez a panasz is megszűnik, ahogy a megereszkedett bőr eltávolításra kerül.

Jelentkezz ingyenes konzultációra itt!

A hasplasztika műtét típusai: 
 

Mi​ni hasplasztika

Kisebb mértékű megereszkedés esetén lehetőség van az úgynevezett mini haplasztikára, mely az eredeti műtéthez képest egy kisebb beavatkozás. A mini hasplasztika műtét során csak a köldök alatti terület megfeszítése történik.

Normál hasplasztika
A hasplasztika plasztikai műtét során a lógó bőrfelesleg és ezzel együtt a bőr alatti zsír kerül eltávolításra. Legtöbbször a köldök áthelyezése is szükséges, ami a köldök körül egy újabb heget okoz. A műtéti metszés rejtett helyen történik, a bikini vonalban az alhas területén. Császármetszéssel történt szülés esetén a műtéti metszés a császármetszés vonalában történik, így nem keletkezik két heg a hasfalon.

 Zsírleszívással kombinált hasplasztika
Jelentősebb zsírlerakódások esetén a műtét előtt fogyókúrát javasolunk a pácienseknek, mert ezzel javítható a műtét eredményessége. A has területén lévő zsírtöbblet azonban bizonyos esetekben a hasplasztika során végzett zsírleszívással is kisimítható, eltüntethető.

Mikor javasolt a hasplasztika?
 

Ha bőr meglazult és veszített feszességéből
A kötőszövet meglazulása előnytelen alaki elváltozásokat okozhat, mivel a feszességét elvesztett bőr kidomborodik, vagy meggyűrődik a derék és has területén. Hasplasztikával a kitágult, megnyúlt bőr műtéti úton megfeszíthető, hatására a has laposabb lesz, a bőr újra közvetlenül a testhez simul.

Ha fogyást követően a megnyúlt bőr nem tud visszahúzódni
Egy drasztikus fogyókúra után bekövetkezett nagyobb mértékű, gyors súlyvesztést a test kötőszövete nem minden esetben tud rugalmasan követni. A zsírtöbblet lekerül ugyan a testről, a bőr azonban laza, petyhüdt marad, rosszabb esetben lógós feleslegek keletkeznek. A hasplasztika a kívánt testsúly elérését követően visszamaradó elváltozások kezelésére igen eredményesen alkalmazható beavatkozás. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a műtét a kövérségből adódó zsírfeleslegek eltávolítására nem alkalmas, csak a bőr-zsírfelesleget csökkenti.

Szülést követően kialakult megereszkedett has esetén
A terhesség alatt a has oly mértékben megnyúlik, hogy bizonyos esetekben, például a vékonyabb kötőszövettel rendelkező nőknél, a szülés után nem tud visszaállni az eredeti állapot. A has tájékán megnyúlt bőr újra feszessé tehető egy hasplasztikai beavatkozással. Császármetszéses szülés után a császármetszés hegét kivágva a hasplasztika hege nem jelent újabb heget. 

Erősen striás bőr esetén
A bőrön jelentkező fogyási, vagy terhességi csíkok (striák) egy része eltávolítható a műtét során, bizonyos esetekben az egész elváltozás megszüntethető. 

Kötényhas esetén
A hasplasztika a kötényhassal rendelkező páciensek számára is megoldást jelenthet, a műtéttel a lógós bőrfelesleg eltüntethető, a has esztétikusabbá alakítható. 

A hasplasztika műtét kockázatai
 

Mint minden sebészeti beavatkozás, a hasplasztika is bizonyos kockázatokkal, szövődményekkel járhat. Bizonyos esetekben előfordulhat utóvérzés, savóképződés vagy savógyülem, gyulladás a sebfelszíneken vagy a mélyebb szövetekben, fonal körüli gyulladás, fertőzés, a vérellátás romlása esetén szövetkárosodás. Ezek a szövődmények elhúzódóbb gyógyulást, több utókezelést eredményezhetnek, ritkán újabb műtétet is szükségessé tehetnek.

Az operált területen (leggyakrabban a hegvonal feletti néhány centiméteres bőrterületen) előfordulhat továbbá átmeneti vagy tartós érzészavar ritkább esetben érzéskiesés is a műtét következtében. Ez a kellemetlen tünet néhány hónapig vagy akár 1-2 évig is eltarthat, mivel az idegszövet 1-2 év alatt tud regenerálódni. Tartós érzéskiesés a köldök alatti területen több esetben is megmaradhat, mert ez a legsérülékenyebb műtéti terület. Ezek a panaszok, bár hosszabb gyógyulási időt vesznek igénybe, legtöbbször spontán, kezelés nélkül is megszűnnek.

További kockázat lehet a műtéti heg lassú és/vagy nem esztétikus gyógyulása. A műtéti heg minden esetben látható, ½-1 év alatt alakul vékony vonallá, az eredmény azonban a leggondosabb technikával végzett plasztikai varrat mellett is egyénileg változó. Hajlamtól függően hosszabb ideig, vagy éppen nem esztétikusan (hypertrophias vagy keloidos jelleggel) gyógyulhat.

Gyógyulási idő a műtét után
 

3-4 napig otthoni pihenés javasolt

A hasplasztika műtéten átesett páciensek számára a beavatkozást követően pár nap (3-5) otthoni pihenés indokolt

4 napig nem érheti víz a sebet

A műtéti területet négy napig nem érheti víz, az ötödik naptól kezdve lehet zuhanyozni. A műtéti terület áztatása, 5 percnél tovább vízben tartása pedig minimum egy hónapig tilos.

4-5 hétig speciális haskötő viselése ajánlott

A műtétet követő 4-6 hétig célszerű speciális haskötőt (kompressziós ruha) hordani a megfelelő gyógyulás és a tartósabb eredmény érdekében.

Visszatérés a megszokott életvitelhez
 

 • 1 hét múlva vissza lehet térni a munkába
  Foglalkozástól függően, a műtét után akár 1 hét elteltével már vissza lehet térni a munkába, és folytatható a megszokott életvitel.
   
 • 1-2 hétig nem szabad autót vezetni
  A műtét után 1-2 hétig tilos a járművezetés. 
   
 • 4 hétig tartózkodni kell az erősebb terheléstől és a sportolástól
  A szervezetet legalább 4 hétig óvni kell a nagyobb fizikai terheléstől, haskötő (kompressziós ruha) viselése is szükséges. Ez idő alatt a sport tevékenységtől is tartózkodni kell, továbbá a hason fekvés sem ajánlott. Az elkövetkező néhány hónapban sem javasolt még a hasizmokat terhelő sporttevékenység (pl. aerobik), illetve kerülendő a nagyobb rázkódással járó sportok (tánc, aerobik, futás, biciklizés) végzése.
   
 • 6 hónapig ne érje UV fény a műtéti heget
  A hegek megfelelő gyógyulása érdekében legalább 6 hónapig kerülni kell a közvetlen napfényt, mert a metszés helyének napoztatása a heg deformálódásával járhat. A hegeket a gyógyulási idő alatt nem érheti UV fény, azaz mind a napozás, mind a szolárium kerülendő.

Jelentkezz ingyenes konzultációra itt!

Jelentkezz most!

Add meg az elérhetőségeidet és kollégáink hamarosan keresni fognak telefonon egy ingyenes konzultációs lehetőséggel kapcsolatban!

Beküldöm