plasztikai sebész

06-1-6333-677
Mellplasztika: Mellfelvarrás (Mastopexia)

Mellplasztika: Mellfelvarrás (Mastopexia)

Kapcsolódó tartalmak:

Általában szülés és szoptatás után sok nőnek megereszkedik a keble. Egy-egy drasztikusabb fogyókúra is sajnos a női domborulatokon látszódik meg először, amikor is a mell laza, lógó állapotot vesz fel, rosszabb esetben striák kíséretében. Ekkor már a kosaras melltartó sem garantálja a vonzó külsőt, a fitt megjelenést.

Sőt, a sokak által megoldásnak hitt mellizom-torna sem segít a folyamat lassításában, mivel nem a mellizom, hanem az a fölött lévő mirigyállomány és kötőszövet lazulása játszik szerepet a kebel megereszkedésében. De a mell alakjának, a bőr kötőszövetének nagymértékű lazulását nem csak a kedvezőtlen mechanikus hatások idézhetik elő, hanem hormonális okok és a mirigyállomány sorvadása is. A lógó, alakját vesztett mell felvarrásával azonban a mai modern plasztikai sebészet már tud mit kezdeni: képes visszaállítani a mell korábbi fiatalos, feszesebb formáját. Ekkor a plasztikai sebész a megnyúlt bőrfelesleget eltávolítva, különböző metszésekkel alakítja ki a kívánt méretet, és formálja meg a mell végleges alakját. A mellfelvarrással történő korrekciós esztétikai műtét azonban segítség lehet az úgynevezett csőmell, vagy tubuláris mell esetében is. Az aszimmetrikus, vagy eltérő méretű mellek is szépen alakíthatók plasztikai műtéttel. Ilyenkor lehetőség van a nagyobb méretű mell kisebbítésére, ill. a kisebbiknek a nagyobbítására szilikon implantátum segítségével.

Az orvos nem csak a mell formáját és méretét, hanem a bimbóudvar nagyságát is meg tudja változtatni, a mellbimbó kisebbítését, vagy a befordult mellbimbó korrekcióját is javasolhatja. A mirigyállomány csökkentésével járó mellplasztika a redukciós emlőplasztika, ugyanakkor a mell nagyobbítására implantátum behelyezésével van lehetőség.

Jelentkezz ingyenes konzultációra itt!

A mellfelvarrás műtét menete:
 

 1. A mellfelvarrás előtt kivizsgálás (labor, EKG, mellkas rtg. mammográfia vagy 40 éves kor alatt mell ultrahang vizsg.) szükséges.
 2. A műtétet altatásban végezzük, és másnap engedjük el a pácienst.
 3. A műtét lényege a megnyúlt bőr eltávolítása, a mirigyállomány megemelése oly módon, hogy a bimbóudvar körbevágásával és a fordított T-vonalban történő rejtett metszéssel a lehető legoptimálisabb mellformát alakítsuk ki páciensünk alkatának és személyiségének megfelelően. A bimbóudvar körüli metszés mindig szükséges, időnként nem is kell más kiegészítés. Máskor egy lefelé irányuló metszéssel kel kiegészíteni – ez a vertikális mellplasztika. A műtéti vágás rejtett helyen, az áthajlási redőben történik, ezért nem feltűnő, egy bikini felső is teljesen takarja.
 4. A bőrmetszést plasztikai varrattal zárjuk. A sebgyógyulás egyedi, többnyire nem feltűnő vonalas heggel gyógyul.
 5. A műtét után kompressziós melltartót kell viselni. A végeredmény, az emlő végleges formája csak hónapokkal a műtét után alakul ki.

Mellplasztika: Vizsgálatok és teendők a mellfelvarrás előtt
 

A mellfelvarrás plasztikai műtét előtt néhány orvosi vizsgálatot kell elvégezni. A beavatkozást megelőző vizsgálatok magában foglalnak egy laborvizsgálatot, EKG-t, mellkasröntgent, mammográfia vizsgálat is kötelező. (A 40. életévét be nem töltött páciensek esetében mammográfia helyett elegendő a mell ultrahang vizsgálat.)

40 éves kor alatt:

 • EKG
 • Mellkasröntgen
 • Labor
 • Mell ultrahang vagy mammográfia

40 éves kor felett:

 • EKG
 • Mellkasröntgen
 • Labor
 • Mammográfia

További vizsgálatokra lehet szükség,
Ha Ön

 • Korábban volt már bármilyen plasztikai műtéte 
 • Valamilyen tartósan fennálló betegség miatt gyógyszereket szed

Ha volt már korábban mellplasztika műtéte, akkor a műtétre vonatkozó zárójelentésekre szükség lesz, illetve, hozza magával a betegségére vonatkozó dokumentációkat!

Mellplasztika: A mellfelvarrás legfontosabb előnyei
 

 • Lógós, megereszkedett mellek helyett telt és feszes keblek


  A mellfelvarrás plasztikai műtétnek köszönhetően a lógós, megereszkedett mellek újra teltek és feszesek lesznek, azáltal, hogy a beavatkozás során a megnyúlt bőr eltávolításra kerül, illetve a mirigyállományt rögzítjük az eredeti helyükön. A mellkasnál kialakult „lapos” dekoltázs is megszűnik, ahogy a mellek újra a megfelelő magasságba kerülnek.
 • Jól kombinálható mellnagyobbítással
  Amennyiben a mellek mérete és formája még tartja magát, csupán kissé megereszkedtek, akkor elegendő lehet a mellfelvarrás ahhoz, hogy visszaálljon az eredeti állapot. Sok esetben azonban a mell a megereszkedéssel együtt jár a mellek „elfogyása” is, azaz a megereszkedéssel együtt veszítenek teltségükből is.

  Ebben az esetben a kombinált plasztikai műtét jelenthet megoldást. A mellnagyobbítással kombinált mellfelvarrás plasztikai műtét során egyszerre elvégezhető a megnyúlt bőr eltávolítása, illetve a mellimplantátum behelyezése. A mellek ezáltal nem csak visszakerülnek az eredeti magasságba, hanem teltebbek és feszesebbek is lesznek.
 • Optimális mellforma kialakítása


  A mellfelvarrás a mellek formázására is alkalmazható, abban az esetben, ha valaki a melleinek formájával nincsen megelégedve. Eltérő mértékű megereszkedés esetén az aszimmetria is korrigálható, illetve igény esetén mellimplantátum beültetésével egyúttal a méret is megnövelhető.
 • Esztétikusabb (kisebb) mellbimbóudvar
  A nagyobb méretű, megereszkedett mellek esetén gyakori panasz a túl nagy mellbimbó udvar, ami esztétikai problémát jelenthet a páciensek számára. A mellfelvarrás plasztikai műtét alatt lehetőség van a mellbimbó udvar, illetve a mellbimbók kicsinyítésére is.
 • A mellfelvarrás többször ismételhető új heg nélkül
  A vékony kötőszövettel rendelkező páciensek, illetve a nagyobb méretű mellekkel rendelkező nők esetében előfordulhat, hogy pár év elteltével újra megnyúlik, meglazul a bőr kötőszövete és ismételten megereszkednek a mellek. A mellfelvarrás többször ismételhető, nem keletkezik máshol újabb heg.
 • Megszűnik a mell alatti gombásodás


  Gyakori panasz a megereszkedett mellű nőknél, hogy a mell alatti rész begombásodik. Az eredeti helyükre visszaemelt mellek esetén ez a kellemetlen panasz is elmúlik.

Jelentkezz ingyenes konzultációra itt!

Mellplasztika: A mellfelvarrás műtét típusai
 

 1. Műtéti heg a bimbóudvar körül


  Bizonyos esetben, általában kisebb mértékű beavatkozásoknál igénylő mellfelvarrás esetén elegendő a bimbóudvar körüli metszés alkalmazása, így a műtéti heg csupán a bimbóudvar szélén látható körkörösen.
 2. Vertikális mellfelvarrás
  Az úgy nevezett vertikális mellfelvarrás esetén a mellbimbóudvar körüli heghez egy függőleges heg is csatlakozik. A vertikális heg a mell közepén vezet le a mell alatti áthajlási redőhöz.
 3. „Fordított T” eljárás
  A leggyakrabban alkalmazott eljárás az úgynevezett „fordított T” típusú mellfelvarrás. Ennél a megoldásnál a mellbimbóudvar körüli és a hozzá kapcsolódó vertikális heghez egy haránt irányú heg is kapcsolódik, ami az áthajlási redőbe kerül. Ezek a hegek azonban vékonyak és rejtett helyen vannak.
 4. Mellfelvarrás zsírtöltéssel


  Egy új eljárásnak köszönhetően a mell felső állományában keletkező hiány feltöltése mellimplantátum behelyezése helyett saját zsírfeltöltéssel is megoldható.

  A mellek formázásának tartósabb eredménye érdekében a mellfelvarrás során a mell felső pólusainak a kitöltése saját zsírral történik, illetve az ödéma megszűntével a felső pólusok domborúságának csökkentése céljából szintén saját zsírt töltünk. Kockázata, hogy a betöltött zsír egy része vagy akár a teljes mennyisége is felszívódhat. Előnye, hogy nem kerül idegen anyag (implantátum) a testbe.

Mellplasztika: Kinek javasolt a mellfelvarrás
 

 1. Szép formájú, de kissé megereszkedett mellek


  Amikor a mell még tartja a szép formáját és teltségét, csupán kissé megereszkedett, megoldást nyújthat a mellfelvarrás plasztikai műtét, mellyel újra visszaállíthatók a mellek az eredeti helyükre. A dekoltázs újra telt és dús lesz.
 2. Tartásukat elvesztett, lógós mellek


  A nagyobb tömegű mellek idővel szinte elkerülhetetlenül megereszkednek. Ennek oka elsősorban a bőr kötőszöveti meglazulása. A lógósság késleltetést esetleg a melltartó rendszeres viselése késleltetheti. A mellfelvarrás során megemelkednek a mellek, és újra szép tartást kapnak.
 3. Fogyás vagy szoptatás utáni mell „elfogyás” esetén
  A mellek megereszkedését gyakran okozza a szülés, mivel a terhesség alatt a bőr megnyúlik, és ennek következtében elvékonyodhat. Ehhez társulhat még a szoptatás után a mirigyállomány visszafejlődése, csökkenése. A mellek nemcsak lógóssá válnak, hanem elvesztik kerek alakjukat és tartásukat. A gyors, drasztikus fogyás úgyszintén hasonló alaki elváltozásokat okozhat. Ebben az esetben javasolt a mellfelvarrás a mellek visszaemelésére, és az implantátum beültetés vagy a saját zsírral történő feltöltés a hiány kipótlására.
 4. Aszimmetria korrekció
  A mellek bizonyos esetben eltérő mértékben válnak lógóssá. Ezek az eltérések asszimetria korrekcióval csökkenthetők.
 5. Csőmell esetén
  A mellfelvarrás plasztikai műtéttel a csőmell (tubuláris) is átformázható kerekebb formájúra, illetve a mérete, magassága és a nagy bimbó udvar mérete is beállítható.

Jelentkezz ingyenes konzultációra itt!

Mellplasztika: A mellfelvarrás lehetséges kockázatai és szövődményei
 

A sebészeti beavatkozások mindig bizonyos kockázatokkal, szövődményekkel járhatnak, ez a mellfelvarrás plasztikai műtétre is igaz.

A mellfelvarrás esetén előfordulhat utóvérzés, gyulladás a sebfelszíneken vagy a mélyebb szövetekben, fonal körüli gyulladás, savógyülem, fertőzés, a vérellátás romlása esetén szövetkárosodás. Ezek a szövődmények elhúzódóbb gyógyulást, több utókezelést eredményezhetnek, ritkán újabb műtétet is szükségessé tehetnek.

Előfordulhat továbbá, hogy a mellfelvarrás plasztikai műtét következtében átmenetileg vagy tartósan megváltozik mellbimbó érzékenysége, a műtéti területen futó idegszálak meghúzódása, sérülése következtében, illetve a mell bármelyik területén érzészavar, érzéskiesés is kialakulhat. Ez az átmeneti érzékzavar általában pár hét alatt elmúlik, néhány esetben azonban akár néhány hónapig, vagy 1-2 évig is eltarthat a regenerálódási folyamat.

További kockázat lehet a műtéti heg lassú és/vagy nem esztétikus gyógyulása. A műtéti heg minden esetben látható, ½-1 év alatt alakul vékony vonallá, az eredmény azonban a leggondosabb technikával végzett plasztikai varrat mellett is egyénileg változó.

Mellplasztika: Műtét utáni várható gyógyulási idő
 

 • Feszítő jellegű fájdalom pár napig
  A mellfelvarrás plasztikai műtét utáni 3-4 napban feszítő jelegű tompa fájdalommal kell számolni, mely fokozatosan csökken. Az esetek nagy többségében nagy fájdalom nem alakul ki, az érzékenység megszűnése azonban több hónapot is igénybe vehet.
 • 2-3 napig nem érheti víz a sebet
  A műtéti területet két-három napig nem érheti víz, utána lehet, sőt kell is zuhanyozni. A mellek áztatása, 5 percnél tovább vízben tartása minimum egy hónapig tilos. A rövid zuhanyzást követően a melleket óvatosan törölközővel lehet csak megtörölni, a műtéti területeket nem szabad dörzsölni.
 • 6 hétig sportmelltartó viselése szükséges
  A műtét után kb. 6 hétig kompressziós ruha, sportmelltartó viselése szükséges. A tartósabb eredmény érdekében melltartó folyamatos viselése ajánlott.

Mellplasztika: Mikor térhet vissza a megszokott életvitelhez
 

 • 3-5 napig otthoni pihenés javasolt
  A mellfelvarrás műtéten átesett páciensek számára pár nap (3-5) otthoni pihenés indokolt.
 • 1 hét múlva vissza lehet térni a munkába
  A műtét után 1 hét elteltével már vissza lehet térni a munkába, és folytatható a megszokott életvitel.
 • 4 hétig nem szabad sportolni
  A szervezetet legalább 4 hétig óvni kell a nagyobb fizikai terheléstől, ez idő alatt a sport tevékenységtől is tartózkodni kell, továbbá a hason fekvés sem ajánlott. Az elkövetkező néhány hónapban nem javasolt még a széles karmozdulatokkal járó sporttevékenység (pl. úszás, tenisz), illetve kerülendő a nagyobb rázkódással járó sportok (tánc, aerobik, futás, biciklizés) végzése sem.
 • A műtétet követő 1 hétben nem szabad autót vezetni
  A műtét után egy hétig tilos a járművezetés.
 • A műtéti hegeket 6 hónapig nem érheti UV fény
  A hegek megfelelő gyógyulása érdekében a műtét utáni időszakban kerülni kell a közvetlen napfényt. A hegeket legalább 6 hónapig egyáltalán nem érheti UV fény. Ez azt jelenti, hogy sem a napozás, sem a szolárium nem megengedett.

Jelentkezz ingyenes konzultációra itt!

Jelentkezz most!

Add meg az elérhetőségeidet és kollégáink hamarosan keresni fognak telefonon egy ingyenes konzultációs lehetőséggel kapcsolatban!

Beküldöm