Okozhat-e rákot a mellimplantátum?

mell vizsgálat Dr Falus György plasztikai sebész

Okozhat-e rákot a mellimplantátum?

A mellnagyobbító, mellplasztika műtéti eljárások közül a legnépszerűbb és a legelterjedtebb a mellimplantátum beültetése

A leggyakoribb kérdések egyike is ehhez kapcsolódik: vajon okoz-e rákot a mellimplantátum?

Erre a jelenlegi tudásunk szerint a válasz nem. Mivel nagyon gyakori és népszerű műtét a mellimplantátum beültetés, így rengeteg információnk van ami alapján kijelenthetjük, hogy nem okoz rákot, de védeni sem véd meg tőle. 

Mivel sok páciens esett át ezen a beavatkozáson, így elég adat van arra, hogy statisztikailag össze lehessen hasonlítani a bizonyos típusú rákbetegség előfordulását a mellimplantátumos és az anélküli nők esetében. Szignifikáns, vagyis jelentős, meghatározó különbség a két csoport között nincs, így ez alapján bizton állíthatjuk, hogy nem okozhat maga az implantátum rákot. 

MELLIMPLANTÁTUM Kutatások

2019-ben jelent meg egy amerikai kutatás, amely összefüggésbe hozott bizonyos típusú implantátumokat egy nagyon ritka betegséggel. Ez az ALCL vagyis az anaplasztikus nagysejtes limfóma lassan kialakuló formája.

A mellimplantátumot orvosi ajánlás alapján a mellizom fölé, alá vagy megosztva félig izom – félig mirigy alá ültetjük be. A szervezet erre egy teljesen természetes reakcióval reagál, vagyis egy szöveti tokot képez az implantátum körül. Ezzel nem csak védi a szervezetet a számára idegen anyagtól, ami teljesen normális, szükséges, hanem ez segít az implantátumot a helyén tartani.

A betegség során az implantátum körül folyadék felhalmozódás következik be, és az elváltozás a tok belső oldalán fejlődik ki. Nagyon nagyon ritkán, elhanyagolt esetben, a nyirok keringés révén a test többi részébe is eljuthat, de ennek az esélye minimális. 

A betegség jele lehet a megduzzadt, fájó mell, az implantátum körüli folyadék ömleny. Ezt azonban nagyon nehéz saját magunknak elbírálni, hogy mi okozza a tüneteket, a diagnózist csak a kezelőorvos tudja felállítani.  Azért is szeretném felhívni a  figyelmet ismételten a rendszeres kontrollra, ami a műtét után javasolt. Ezeken az alkalmakon az orvos meggyőződik arról, hogy minden rendben, vagy ha beavatkozás szükséges, azt azonnal el tudja rendelni.

Az orvossal egyeztetett rendszeres ellenőrzés nem csak az implatátum épségének ellenőrzésére való, más mellplasztika után is javasolt. Ilyenkor a mell megbetegedései, elváltozásai is sokkal hamarabb észrevehetők, így a kezelés is hamarabb elkezdhető. Emiatt a  gyógyulás is gyorsabb és sokkal biztosabb. 

Számos más betegség tüneteit is észre tudja venni a kezelő orvosunk, még akkor is, ha csak a műtét eredményességét, a mellek épségét vizsgálja. Sok minden okozhatja a mellek érzékenységét, duzzanatát, ha ilyet tapasztalunk, lépjünk kapcsolatba a kezelőorvossal, akár soron kívül is.

Az ALCL betegségről még annyit kell tudni, hogy  nagyon lassan halad előre, a rendszeres kontrolloknál könnyen észrevehető és gyógyítható. Az előfordulása elenyésző, nagyon ritka, számokban kifejezve 10 millió esetből pár 100, ami százalékosan 0,001, azaz egy ezrelék. Magyarországon eddig 1 páciensnél észlelték a betegséget, és azt is sikerült meggyógyítani. Ez annyira kevés, hogy az eljárás abszolút biztonságosnak tekinthető.

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

A szerzőről

Related posts

Lehet-e szoptatni implantátum beültetése után?

Implantátum beültetés A mellplasztika, mellimplantátum beültetés mindenképpen tervezett műtét. Hogyan függ össze ez a tény a szoptatással? Úgy, hogy tervezett műtétről van szó, vagyis érdemes a melliplantátum beültetést tudatosan, a családtervezéssel összhangban elvégeztetni. A mell alakja, mérete erősen függ a hormonális hatásoktól. Természetesen más tényezők is befolyásolják a mellek alakulását, életkor, testalkat, testzsír százalék, stb.

Mi a különbség a sima és a textúrált felületű implantátum között?

Mellimplantátum típusok A mellimplantátum beültetés az egyik legkeresettebb és leggyakoribb plasztikai beavatkozás. a mellnagyobbítás legelterjedtebb formája. Azonban jelen pillanatban annyi féle forma, méret és egyéb tulajdonság alapján lehet választani, hogy felsorolni is nehéz. Az implantátum beültetése alapvetően esztétikai kérdés, tehát mindig próbálunk arrafelé menni, amit a páciens szeretne. Azonban nagyon sok tényező van, amit figyelembe

Minden implantátumot cserélni kell idővel?

Mellimplantátum csere A mai tudásunk szerint nincs olyan mellimplantátum, melyet ne kellene kicserélni egy bizonyos idő elteltével. Örök életű implantátum sajnos nincs; Örök élet garanciát több cég is vállal, ami nem egyenlő az örök életre szóló implantátummal! Az hogy melyik mikor szorul cserére, sok mindentől függ. Csere okai Az, hogy cserélni kell, ha az implantátumot