Okozhat-e rákot a mellimplantátum?

mell vizsgálat Dr Falus György plasztikai sebész

Okozhat-e rákot a mellimplantátum?

A mellnagyobbító, mellplasztika műtéti eljárások közül a legnépszerűbb és a legelterjedtebb a mellimplantátum beültetése

A leggyakoribb kérdések egyike is ehhez kapcsolódik: vajon okoz-e rákot a mellimplantátum?

Erre a jelenlegi tudásunk szerint a válasz nem. Mivel nagyon gyakori és népszerű műtét a mellimplantátum beültetés, így rengeteg információnk van ami alapján kijelenthetjük, hogy nem okoz rákot, de védeni sem véd meg tőle. 

Mivel sok páciens esett át ezen a beavatkozáson, így elég adat van arra, hogy statisztikailag össze lehessen hasonlítani a bizonyos típusú rákbetegség előfordulását a mellimplantátumos és az anélküli nők esetében. Szignifikáns, vagyis jelentős, meghatározó különbség a két csoport között nincs, így ez alapján bizton állíthatjuk, hogy nem okozhat maga az implantátum rákot. 

MELLIMPLANTÁTUM Kutatások

2019-ben jelent meg egy amerikai kutatás, amely összefüggésbe hozott bizonyos típusú implantátumokat egy nagyon ritka betegséggel. Ez az ALCL vagyis az anaplasztikus nagysejtes limfóma lassan kialakuló formája.

A mellimplantátumot orvosi ajánlás alapján a mellizom fölé, alá vagy megosztva félig izom – félig mirigy alá ültetjük be. A szervezet erre egy teljesen természetes reakcióval reagál, vagyis egy szöveti tokot képez az implantátum körül. Ezzel nem csak védi a szervezetet a számára idegen anyagtól, ami teljesen normális, szükséges, hanem ez segít az implantátumot a helyén tartani.

A betegség során az implantátum körül folyadék felhalmozódás következik be, és az elváltozás a tok belső oldalán fejlődik ki. Nagyon nagyon ritkán, elhanyagolt esetben, a nyirok keringés révén a test többi részébe is eljuthat, de ennek az esélye minimális. 

A betegség jele lehet a megduzzadt, fájó mell, az implantátum körüli folyadék ömleny. Ezt azonban nagyon nehéz saját magunknak elbírálni, hogy mi okozza a tüneteket, a diagnózist csak a kezelőorvos tudja felállítani.  Azért is szeretném felhívni a  figyelmet ismételten a rendszeres kontrollra, ami a műtét után javasolt. Ezeken az alkalmakon az orvos meggyőződik arról, hogy minden rendben, vagy ha beavatkozás szükséges, azt azonnal el tudja rendelni.

Az orvossal egyeztetett rendszeres ellenőrzés nem csak az implatátum épségének ellenőrzésére való, más mellplasztika után is javasolt. Ilyenkor a mell megbetegedései, elváltozásai is sokkal hamarabb észrevehetők, így a kezelés is hamarabb elkezdhető. Emiatt a  gyógyulás is gyorsabb és sokkal biztosabb. 

Számos más betegség tüneteit is észre tudja venni a kezelő orvosunk, még akkor is, ha csak a műtét eredményességét, a mellek épségét vizsgálja. Sok minden okozhatja a mellek érzékenységét, duzzanatát, ha ilyet tapasztalunk, lépjünk kapcsolatba a kezelőorvossal, akár soron kívül is.

Az ALCL betegségről még annyit kell tudni, hogy  nagyon lassan halad előre, a rendszeres kontrolloknál könnyen észrevehető és gyógyítható. Az előfordulása elenyésző, nagyon ritka, számokban kifejezve 10 millió esetből pár 100, ami százalékosan 0,001, azaz egy ezrelék. Magyarországon eddig 1 páciensnél észlelték a betegséget, és azt is sikerült meggyógyítani. Ez annyira kevés, hogy az eljárás abszolút biztonságosnak tekinthető.

Jelentkezz most ingyenes konzultációra!

A szerzőről

Related posts

Mennyire lesznek láthatóak a hegek műtét után?

Mellplasztika után A mellplasztika műtét – mint minden műtét, melynek során a bőrt sérülés éri – után heg marad vissza. Ez elkerülhetetlen, és a heg a természetes gyógyulási folyamat része. Attól még, hogy plasztikai műtétet végzünk, ahol kimondottan ügyelünk arra, hogy minél kisebb vágások, minél rejtettebb helyen, minél kevésbé látható öltésekkel készüljenek, sajnos maradnak hegek. 

Hogyan változtatja meg a páciens életét a mellnagyobbítás?

Mellnagyobbítás után Az implantátummal végzett mellnagyobbítás nagyon népszerű, évente több százezres nagyságban végzett műtét világszerte. Magyarország is előkelő helyet foglal el a statisztikában.  Ezenkívül az átlagos orvos-páciens kapcsolat is sokszor bensőségesebb,  ez alapján rengeteg visszajelzésünk van, nagyon sok hölgy számolt be arról, hogyan változott meg az élete a mellnagyobbítás után.  Sokszor csak egy kis változtatást

Milyen mellimplantátumot válasszak?

Mellimplantátum fajták Erre a kérdésre nem tudok olyan választ adni, ami mindenkire egyformán alkalmazható.  Egész egyszerűen minden helyzet más. Ugyanakkor tudom, hogy mindenkinek, aki a mellnagyobbítást választja, a legfontosabb kérdés, hogy hogyan fog kinézni műtét után. Ez nem csak a mérettől, de az implantátum alakjától és kiemelkedésétől is függ.  Azt is nagyon fontos megérteni, hogy